Energie besparen in de keuken: 5 tips

-

Energie besparen is gelijk aan geld besparen en het is helemaal niet moeilijk. Wist je dat je je oven vaak niet eens hoeft voor te verwarmen? Of dat een snelkookpan wel 70% energie kan besparen? Met een paar kleine veranderingen in je dagelijkse routine kun je echt al een wereld van verschil maken. In de keuken verbruik je sowieso al een heleboel energie, dus daar kun je een paar flinke stappen zetten. Wil je ook graag weten hoe je energie bespaard in de keuken? Lees dan verder!

Kies voor energiezuinige apparaten

Het begint allemaal met de juiste apparaten. Mocht je er geld voor hebben, vervang die oude, energieslurpende apparaten dan voor zuinige varianten. Kijk bij de aankoop van nieuwe apparatuur naar het energielabel. De apparaten met een G-label verbruiken de meeste energie, dus laat deze zeker staan. Kies voor apparaten met een label A. Deze zijn misschien wat duurder in de aanschaf, maar gebruiken de minste energie. Je kunt stevens zien hoeveel energie deze apparaten jaarlijks verbruiken. Aan de hand van het label krijg je dus een idee van wat het je jaarlijks gaat kosten (en dus ook hoeveel je kunt besparen) op je energierekening. Kies ook voor een inductiekookplaat met bescherming inductiekookplaat. Deze zijn een stuk vriendelijker voor het milieu dan traditioneel op gas koken!

De grootte van de koelkast en vriezer

Het draait zeker niet alleen om het energielabel. Kijk ook goed naar de grootte van zowel je koelkast als viezer. Je moet op zoek gaan naar een formaat dat past bij jouw behoeftes. Een te grote koelkast die de helft van de tijd leeg staat, verbruikt onnodig veel energie. Richt je koelkast en vriezer goed in om energie te besparen en zet deze op een koele plek met genoeg ruimte voor luchtcirculatie.

Kook slim met water en warmte

De meeste onder ons koken natuurlijk regelmatig voedsel in water, toch? Dit gebeurt bij de meeste keukens bijna dagelijks. Ook hier kun je energie besparen en daar zijn enkele tips voor. Gebruik bijvoorbeeld altijd een deksel op de pan of pot wanneer je water gaat koken. Je verliest zo minder snel warmte en kookt tevens een stuk sneller. Zodra het water aan de kook is, kun je de kookplaat ook op een lager standje zetten. Zo kun je nog steeds goed koken, alleen verbruik je minder energie. Kies voor de eenvoud ook voor een spatscherm keuken om vieze vlekken aan de muur te voorkomen. Zo hoef je ook weer minder te poetsen en dus water te verbruiken. Win-win!

Maak en bewaar je eten op de juiste manier

Daarnaast kun je energie besparen bij het maken en opslaan van al je voedsel. Je kunt bijvoorbeeld het vlees in de koelkast ontdooien en niet in de magnetron. Zo bespaar je al een heleboel energie. Je kunt restjes ook eerst laten afkoelen voordat je ze in de koelkast zit om onnodig veel energieverbruik te voorkomen.

Kies voor een snelkookpan!

Tot slot kun je kiezen voor een snelkookpan. Wanneer je eten onder hoge stoomdruk kunt bereiden, verminder je de kooktijd enorm. Vaak kun je zo wel 70% van de energie besparen. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van rijst, groenten en vlees en vis.Wil jij ook energie en dus geld besparen in de keuken? Begin dan eens met deze 5 tips en ervaar het resultaat!

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN