Een spijkerbroek kopen, dat was toch vroeger niet zo moeilijk?

-

Heleen dacht even snel een spijkerbroek te bestellen. En verlangde op slag terug naar vroeger toen het leven – en de spijkerbroek – nog zo lekker overzichtelijk was.

Net toen ik mij hardop afvroeg of ik als witte hetero vrouw nou binair of non-binair ben, cis-gender of cisseksueel, en wat genderqueer en genderexpansief dan wel te betekenen hebben, siste een vriendin – die regelmatig een punthoofd van mijn gezemel krijgt – dat ik mij toch had voorgenomen op zoek te gaan naar een nieuwe spijkerbroek? Haar afleidingsmanoeuvre had succes; verdomd, dat was waar ook, ik moest dringend een nieuwe spijkerbroek, pardon, jeans. Mijn wensenlijst is simpel: donkerblauw, hoge taille, rechte pijp, dus niet wijd of smal.

Ik surfte even naar Wehkamp, want hoezeer ik ook van winkelen houdt, een spijkerbroek zwetend in een hokje omhoog wurmen vind ik een nachtmerrie, en Wehkamp heeft het ook niet makkelijk, dus vooruit met de geit.

Donkerblauw, rechte pijp, hoge taille. Maat 42-44. Hoe moeilijk kan het zijn?

Nou, Wehkamp wist het lekker ingewikkeld te maken. Om te voorkomen dat ik 2072 (!) exemplaren moest bekijken, werd de mogelijkheid geboden om onderscheid te maken tussen verschillende modellen. Nou, graag! Waarna er een rijtje begrippen op het scherm verschenen, waardoor ik mij op slag een stokoud voelde. Hallo, had ik iets gemist?

 • boyfriend (iets met omgeslagen pijpen, geloof ik?)
 • flared (geen idee)
 • loose (die snap ik)
 • mom (wie z’n moeder?)
 • regular (klinkt bekend)
 • short (ja, da’s kort)
 • skinny (ben ik niet, wil ik niet)
 • slim (is dat dan iets anders dan skinny?)
 • straight (is dat dan weer anders dan regular?)
 • super skinny (huh?)
 • tapered (al sla je me dood)

Vroegâh, toen het leven nog tamelijk overzichtelijk was, kon je kiezen uit een spijkerbroek van Levi Strauss, Lee, Lois, Wrangler of Palomino van C&A, geloof ik. Dat was al heel veel (vonden wij heel prehistorisch), maar het was te doen. Bovendien was de mode destijds overzichtelijk: als de rechte pijp in de mode was, was ie recht en als de wijde pijp in de mode was, enfin, je snapt ‘m. Maar dit? Ik bestelde uiteindelijk een donkerblauw geval dat er lekker royaal uitzag. De broek paste moeiteloos. Logisch, want ik leek op iemand die zich voor carnaval als een mega-dikke boer met een veel te grote broek had verkleed. Meteen retour.  Morgen maar weer naar de winkel, ik geloof toch dat dat makkelijker is.

Lees ook: Hij smijt met geld, ik koop niet eens een onderbroek 

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Heleen Spanjaard
Heleen Spanjaard
Heleen Spanjaard (65) woont in het noorden van het land, staat bekend als verklaard sporthater, maar loopt zich dagelijks suf met de hond en klimt iedere week op een paard. Is dol op poezen, lezen, jurken en witte wijn, en kampt al decennia met een hardnekkige Bold and the Beautiful verslaving.

RECENTE ARTIKELEN