Diefstal en elektrische fietsen: wat kan je er zelf tegen doen?

-

Elektrische fietsen zijn steeds populairder aan het worden. Dit zie je niet alleen bij de gebruiker, maar ook bij criminelen zijn elektrische fietsen steeds meer in trek.

Wil je voorkomen dat jouw elektrische fiets wordt gestolen? Je kan een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om je e-bike te beschermen tegen dieven. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

Meerdere sloten gebruiken

Wist je dat het soms nog steeds gebeurd dat mensen hun (elektrische) fiets niet op slot zetten? De eerste tip is dan ook: zet altijd – maar dan ook altijd, zelfs in je schuur – de elektrische fiets op slot. Gebruik hiervoor meerdere sloten.

Zeker wanneer je een verzekering hebt afgesloten tegen diefstal, is het belangrijk dat je een slot aanschaft wat minimaal het keurmerk ART2 of hoger heeft. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Abus Steel-O-Chain Iven 8210/110 Kettingslot met ART2-certificering, van Fietsvoordeelshop.nl. Dit slot heeft een slothuis van gehard staal, speciaal voor sloten.

Heb je geen slot met een ART2 keurmerk of hoger? Dan heb je de kans dat je geen geld ontvangt van je verzekering.

Accu verwijderen

Gebleken is dat dieven vooral geïnteresseerd zijn in de accu van de elektrische fiets. Logisch! De accu is namelijk erg belangrijk voor een e-bike. Haal jij je accu van de e-bike? Dan is een dief een stuk minder geïnteresseerd in het stelen van je fiets. Neem daarom altijd je accu mee, indien mogelijk.

In het zicht

Ga je met je e-bike naar bijvoorbeeld de stad? Let er op dat je je fiets parkeert op een plek die goed in het zicht is of maak gebruik van bijvoorbeeld de bewaakte fietsenstalling. Dieven zijn graag actief op plekken waar geen bewaking is en waar ze niemand tegen zullen komen. Uiteraard geldt ook hier de regel: zet je fiets altijd op slot!

Doe altijd aangifte bij de politie

Ondanks dat je misschien niet altijd je elektrische fiets hiermee terug krijgt, is het wel van belang dat je aangifte doet bij de politie als je elektrische fiets is gestolen. De politie krijgt door aangiftes meer inzicht in onveilige plekken in een bepaald gebied. Hier kunnen weer veiligheidsmaatregelen worden genomen, zoals een bewaakte fietsenstalling of het invoeren van camerabewaking.

Ben je verzekerd tegen diefstal? Dan ben je vaak ook nog eens verplicht om aangifte te doen bij de politie.

Wil je zorgeloos van jouw e-bike kunnen genieten? Sluit dan een fietsverzekering af tegen diefstal of tegen diefstal en schade.

RECENTE ARTIKELEN