Déze 3 oefeningen zijn top voor je bloeddruk

-

Dat sporten en bewegen een hoge bloeddruk helpen verlagen is bekend. In veel gevallen blijkt sporten zelfs net zo goed te werken tegen een hoge bloeddruk als medicijnen.

Uit een grote meta-analyse gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine blijkt nu dat vooral statische isometrische oefeningen goed zijn om de bloeddruk te verlagen. Isometrische oefeningen zijn oefeningen waarbij je spieren activeert zonder te bewegen.

Goed nieuws voor hardloophaters

Het onderzoeksteam, (gevestigd aan de Canterbury Christ Church University in Canterbury, UK) ontdekte dat isometrische oefeningen -vergeleken met cardio, krachttraining en intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT)- het meest effectief waren in het verbeteren van zowel de systolische als de diastolische bloeddruk.
Goed nieuws dus voor mensen mensen die niet van fitnessapparaten of hardlopen houden!

Voorbeelden van isometrische oefeningen zijn de ↓ wallsit, planken (↑ openingsfoto en ‘hollow body hold’.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Aysegul Demirsoy (@aysegul.demirsoy)

Van de oefeningen die het onderzoeksteam onderzochten bleek de wallsit de meest effectieve oefening van allemaal te zijn. Uiteraard is het niet zo dat je nu alle andere vormen van beweging maar kunt laten varen.

Nee, de isometrische oefeningen moeten gezien worden als een heel goede aanvulling, niet als vervanging.  Heb je weinig tijd dan is een isometrische oefening wel de beste keuze.

De auteurs van het rapport vinden het tijd worden om de huidige beweegrichtlijnen voor de behandeling van een hoge bloeddruk te herzien. Nu staat in die richtlijn van zowel the American Heart Association en de Nederlandse Hartstichting dat we minstens 150 minuten aan matige intensiteit fysieke activiteit per week moeten doen, zoals stevig wandelen of fietsen om de bloeddruk onder controle te houden. Daaraan zouden isometrische oefeningen toegevoegd moeten worden, omdat ze zo effectief zijn.

Allemaal aan de wallsit dus. Om de bloeddruk te verlagen wordt geadviseerd een isomerische oefening te doen in drie tot vier sets van twee minuten, met telkens één tot twee minuten rust ertussen.

Dit blog is afkomstig van BLOW.nl, het platform van Wies Verbeek over leuk ouder worden. Meer interessante berichten lezen van BLOW? Bekijk het HIER

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Wies Verbeek
Wies Verbeek
Ik woon samen in Amsterdam met de allerleukste Rotterdammer: Paul. Kinderen hebben we niet, wel kat Teddy waar ik verliefd op ben. Ik ben in de vijftig maar ik denk telkens dat ik 31 ben. Van de achterkant zou ik ook zomaar voor een dertiger kunnen doorgaan. Van voren lukt dat niet. Zo zonde die rimpels, want verder is een vijftiger zijn eigenlijk best leuk. Ik ga uit met vriendinnen, geef etentjes bij mij thuis, hang graag rond in de Zara en ik sport veel. Maar van alle dingen die ik doe, vind ik borrelen verreweg de leukste bezigheid die er bestaat.

RECENTE ARTIKELEN