De hel van beha’s passen – moet het nou zo moeilijk?

-

In een donker pashokje laten sjorren aan je borsten, Marianne heeft wel wat beters te doen. Maar ja. Af en toe heb je toch echt een nieuwe beha nodig.

Wat is dat toch, in winkels, met dat achter de hand besmuikt lachen met de collega die ook geen flikker te doen heeft? Je staat in het pashokje van de lingeriezaak om een nieuwe beha te passen en hebt net je trui over je hoofd uitgetrokken, als de verkoopster de vraag op dringende toon door het gordijn heen stelt: ‘En past-ie?’ Geen kommapauze achter ‘En’, waardoor de vraag nog urgenter klinkt dan bedoeld.

Omdat er geen enkele andere klant in de winkel aanwezig is, heb ik de luxe van twee verkoopsters tegenover me. Terwijl de ene wat aan de sluiting frunnikt, zegt de ander: ‘Ik zie een randje aan de onderkant. Hebt u ze er wel in gelegd?’ In gelegd? ‘U moet uw borst in de beha vlijen, zeg maar.’ Ze doet het bij zichzelf voor door met een soort schepbeweging van een hand een borst in de cup te schikken. ‘Dan vormt de cup zich er beter omheen.’
‘Hè?’
Ze lachen allebei wat meewarig. ‘Nooit gedaan?’ Nee, nooit gedaan. Nooit geweten ook, dat “ze” het zo beter naar hun zouden hebben in hun kanten omhulseltje.

De beha die ik aan het passen ben bevalt eigenlijk wel. Ik wil alleen nog even bevestigd krijgen dat de omvang ook goed is, omdat mijn beha’s de laatste tijd beginnen te knellen, zo tegen de avond. Als ik dat vertel krijg ik weer hoop: daar hebben de verkoopsters ook last van en het is normaal! Ik krijg van beiden nog een heel betoog over waar je op moet letten bij de aankoop van een beha: de meest voorkomende fout schijnt te zijn dat gekozen wordt voor een te grote omvang en een te kleine cupmaat, en dat bij een te ruime omvang je beha niet de juiste ondersteuning biedt. Dat gaat ook ten koste van je looks (hoe slechter de ondersteuning, hoe meer je borsten gaan hangen). Het schijnt ook dat je maten om de paar jaar kunnen verschillen, afhankelijk van je levensperiode en leefgewoonten. Verder wordt me verteld – terwijl een verkoopster me met zachte hand voor de spiegel draait – dat je beha aan de voorkant even hoog moet zitten als aan de achterkant en dat een nieuwe beha in het begin op de minst strakke stand van de sluitingshaakjes moet worden vastgemaakt. De strakkere haakjes gebruik je later, als de rek uit je beha gaat.

Het pesterige van de twee bleek dus uiteindelijk wel mee te vallen, merk ik op. Al blijf ik het wel raar vinden dat ik allerlei beha-feiten te horen krijg die me nog nooit eerder in mijn leven verteld zijn. Maar, eerlijk: vaak paste ik in mijn eentje zo’n ding, liet ik het een verkoopster niet eens zien en besloot ik zelf al dan niet tot koop over te gaan. Even later ligt mijn nieuwe aanwinst op de achterbank van mijn auto en ik besluit: als deze beha over een maand nog steeds lekker zit, koop ik dezelfde gewoon online. Zelfde maatomvang, zelfde cup (voorlopig)… in een ander kleurtje misschien, maar de pashokjes sla ik voorlopig weer even over.

Tekst: Marianne Miltenburg

Lees ook: 41 paniekgedachten in een veel te klein pashokje

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN