“De film ‘Tár’ én de film ‘Toen ik je zag’ krijgen allebei 5 sterren, prachtig!’

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Tár én Toen ik je zag. 

Tár

Tár is een gelaagd portret van een succesvolle vrouwelijke dirigent, die haar leven uiteen ziet vallen door dezelfde overmoed die haar zo machtig maakte.

Lydia Tár is de eerste vrouwelijke dirigent bij het Berliner Philharmoniker. We zien haar aan het begin van de film in gesprek met een journalist van The New Yorker over haar voorspoedige carrière in de wereld van de klassieke muziek.

Hier krijgen we de indruk dat deze welbespraakte en intelligente vrouw een uiterst succesvol leven leidt en dat zij in de wereld van voornamelijk mannelijke dirigenten ook wel degelijk haar mannetje staat. Letterlijk en figuurlijk. Lydia kleedt zich altijd in maatpakken en gedraagt zich als een dominante en eigenwijze man. Ze is getrouwd met Sharon, die tevens eerste violiste en concertmeester is van het Berliner Philharmoniker en ze hebben een geadopteerd dochtertje, Petra.

Gaandeweg beginnen er scheurtjes te komen in Lydia Tár’s succesvolle leven en zien we hoe haar complexe karakter het moeilijk maakt om aan haar kant te blijven staan. In haar machtspositie overspeelt ze haar hand en dat leidt tot ongeoorloofd grensoverschrijdend gedrag.

Actrice Cate Blanchett is fenomenaal als de charismatische dirigent Lydia Tár. Ze beheerst alle aspecten van het gecompliceerde karakter dat ze mag spelen. Empathisch, maar ook afschrikwekkend. De film heeft maar liefst 6 Oscarnominaties en Cate Blanchett verdient zeker een Oscar voor haar fantastische vertolking van Lydia Tár.

2 maart in de bioscoop.

Aantal sterren: ★★★★★


Toen ik je zag

Regisseur Ben Verbong durfde het aan om op basis van de bestseller van Isa Hoes, Toen ik je zag, een speelfilm te maken. Zoals iedereen weet gaat dat boek over de depressie en zelfmoord van haar echtgenoot Antonie Kamerling in 2010.

Mijn eerste gedachte was meteen: ach, hemeltje lief, wat zal dat een draak van een film worden.

Maar niets is minder waar. Het is een fantastische film geworden. Het acteurs echtpaar Esther (Noortje Herlaar) en Sebastiaan (Egbert Jan Weeber) zijn zo geloofwaardig! Nergens wordt de film een tranentrekker, terwijl ik wel heb gehuild omdat alles zo helder en snoeihard bij mij binnenkwam. Bureaucratie, onbegrip en frustratie tegen de klippen op. Groot respect voor deze – zoals we graag mogen zeggen – on-Nederlandse film.

2 maart in de bioscoop.

Aantal sterren: ★★★★★

RECENTE ARTIKELEN