Bijna 50 en lekker aan de XTC: “Dan ervaar ik alles veel intenser”

-

Als het even kan gaat Esther (47)  iedere paar maanden met een groep vrienden naar een muziekfestival of groot feest. Met een pilletje achter haar kiezen danst ze tot de lichten aangaan. Of uit, want nu ze ouder wordt, gaat ze liever naar een dagfeest dan dat ze een nacht doorhaalt.

“Toen ik studeerde, ging ik wel eens naar een club en slikte een pilletje – maar niet vaak hoor, af en toe. Het was toen nog helemaal niet zo gewoon als het nu lijkt te zijn. Waar ik meestal uitging, dronk je bier, of misschien blowde je, maar pillen slikken of snuiven, dat gebeurde niet in die studentendisco’s. Tegenwoordig is een pilletje of wat GHB veel gangbaarder. Ook onder studenten. Maar heel af en toe, als ik bijvoorbeeld in Amsterdam uitging, dan nam ik wel wat. Via een vriendin kregen we dan een pilletje, waar we dan een hele avond op teerden.

Nadat ik was afgestudeerd heb ik jaren niets geslikt: werk, trouwen, jonge kinderen, dan ga je niet ook nog een nacht doorhalen en XTC gebruiken. Maar na een jaar of acht leek het me wel weer eens leuk. Ik hou erg van dansen en muziek en ga ook graag naar concerten, maar XTC slik ik vooral als ik naar een groot housefeest ga: Awakenings, Valtifest, Dockyards, het Amsterdam Dance Event. Met een groep vrienden gaan we twee à drie keer per jaar. Naar Sensation White zijn we ook wel eens geweest, heel gaaf was dat, een enorme show, met licht, vuurwerk, maar wel erg massaal. Liever gaan we naar iets kleinschaligers, waar ze niet met laklaarzen en blote borsten rondlopen.

We zijn allemaal ongeveer van dezelfde leeftijd, richting 50. Net zoals heel veel bezoekers van dit soort feesten, trouwens. Dat is echt opvallend. Een van ons zorgt dan voor de XTC, die krijgt ze van iemand uit de vriendenkring van haar neef en ze laat het altijd testen bij de Jellinek-kliniek, zodat we weten dat er geen rotzooi in zit. XTC hoort wel een beetje bij dit soort feesten, al is het geen must. Het wordt heel veel gebruikt, als je er oog voor hebt, zie je het overal. Het wordt ook nauwelijks gehandhaafd. Je moet natuurlijk niet al te opzichtig gaan staan dealen, maar je ziet het vaak: iemand die snel iets in zijn mond stopt, of iets uitdeelt aan de mensen met wie hij is. In onze groep zijn er ook mensen die niks slikken, die de hele avond spa of bier drinken. En dat is ook prima.

Met een pilletje op ervaar ik alles intenser, de muziek, de omgeving, het licht. Ik heb meer energie: voor ik het weet, ben ik uren verder en ben ik nog steeds niet moe van het dansen. Gesprekken zijn ook intenser. Met alcohol op wordt het vaak slap geouwehoer, met een pilletje niet, dan zijn het heel goede gesprekken, die ik me naderhand nog kan herinneren. Natuurlijk heb ik het niet nodig, maar het is wél leuk.

We gaan vooral naar dagfeesten, die van 11 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds duren. Eerst gaan we lunchen en dan zijn we rond 2 uur ’s middags op het festivalterrein. Lig je tenminste ook weer op een schappelijke tijd in bed, en ben je niet een heel weekend stuk omdat je een nacht hebt doorgehaald.

Mijn kinderen komen nu op een leeftijd dat dit ook gaat spelen. Als ze vragen of ik ook wel eens drugs gebruikt heb, zal ik het wel eerlijk zeggen. Experimenteren hoort bij die leeftijd, maar vooral dat GHB vind ik eng. Ik hoop dat ze voorzichtig zijn en dat ze altijd hun pilletje laten testen.”

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Marjolein van Rest
Marjolein van Rest
Marjolein van Rest (47) is journalist en schrijfster, woont in een Vinexwijk en heeft zwarte band karate. Ze wilde vroeger leeuwentemmer worden, tegenwoordig droomt ze van een rol in een Bond-film. Marjolein heeft een vriend en drie puberkinderen.

RECENTE ARTIKELEN