Annelies (56 jaar): “ik vind de overgang maar idioot gedoe” #waarismijntaille?       

-

In deze portrettenserie vraagt SAAR haar lezeressen alles over opvliegers, extra vetrolletjes en geen taille. In samenwerking met A.Vogel Famosan Contour #waarismijntaille? Dapper gingen ze in lingerie op de foto met een portret waar ze zelf trots op zijn.     

“De foto die ik hier vasthoud is een foto van 35 jaar geleden. Iedereen die bij deze shoot aanwezig was zei dat ik niks veranderd ben. Nou dat vind ik absoluut niet hoor. Ik ben 35 jaar ouder, heb met elk kind een cup erbij gekregen – en ik heb vier kinderen – mijn oogleden hangen, mijn taille is weg en ik heb rimpels. Die omarm ik overigens hoor, dat boeit me echt helemaal niks. M’n haar laat ik alleen nog niet grijs worden. Misschien als ik 70 ben, maar voorlopig echt niet. Ik wil er graag verzorgd uitzien, een beetje leuk oud worden. Ja ik vind dat belangrijk. Ik ga ook nooit zonder make-up de deur uit bijvoorbeeld. Er zijn vrouwen die zichzelf een beetje laten verslonzen vanaf een bepaalde leeftijd. Alsof het dan niet meer uitmaakt hoe je eruitziet? Nou dat ga ik echt niet doen. Ik ben vrij perfectionistisch. Voor deze shoot bijvoorbeeld ging ik – ruim op tijd – nieuw ondergoed kopen in een lingeriezaak. Ik dacht ik neem een broekje die over m’n hele buik heen kan. Want die kan ik echt niet meer laten zien, na vier kinderen en een keizersnee. Wij wonen vlak bij zee, maar ik loop bijvoorbeeld nooit in bikini, en in badpak liever ook niet. En nu ging ik dus in ondergoed op de foto, haha. Goed, ik had dus een groot broekje gekocht en een grote beha. De dag voor de shoot ging ik die nog even passen, bleek alles veel te groot. Help! Met mijn dochter ben ik toen nog gaan shoppen in Alkmaar en uiteindelijk goed geslaagd. Ik heb een klein broekje waarmee je m’n buik ziet, en het kan dus gewoon. Gek is dat he, dat je jezelf in de spiegel ziet en dan denkt: gets, maar ‘in het echt’ en op de foto kan het dus prima en krijg je nog complimenten ook.

Idioot vind ik die overgang. Ik dacht altijd: wat een gezeik, ik doe er niet aan mee. Helaas, ik moet er sinds anderhalf jaar toch aan geloven. Dat ze daar geen pilletje voor hebben die je zo kunt halen. Ik word gek van de opvliegers en het nachtelijke zweten. En ik ben ook wel aangekomen ja en m’n figuur is veranderd sinds ik in de overgang zit. Ik ben recht geworden. Of dat erg is? Met goed ondergoed valt ’t wel mee. Ik kleed me anders nu ik ouder ben. M’n benen zijn niet dik en m’n billen ook niet, maar die knieën zijn gaan hangen. Ja de zwaartekracht kicks in. En dan vind ik dat je dus echt geen jurkjes meer aan kunt boven je knie. Ik voel me opeens wel een stuk ouder door dit alles, met mijn veranderende lijf, die grijze haren, de overgang en nu ben ik ook nog oma geworden – wat ik overigens een enorme verrijking vind, ik ben zo blij met mijn kleinzoon. Maar goed, het plaatje is compleet.

Ik weeg me nooit, ik eet heel gezond en ik wandel heel veel met onze hond. Geen geslenter, nee, ik loop stevig door. Ik laat mezelf niet dik worden. Hoe moeilijk ik het ook vind dat mijn lijf aan het veranderen is, probeer ik toch die knop om te zetten want je houdt het niet tegen. Ik heb weleens Famosan geslikt, om de overgangsverschijnselen te verlichten. Want die opvliegers zijn vreselijk. Ik krijg ze vaak ’s nachts en ga er dan uit om voor een staande ventilator in onze slaapkamer staan. Vervolgens krijg ik het ijskoud en kruip ik vlug weer onder de dekens naast m’n man. Hij ligt dan helemaal in een deuk om mij. Ik slaap minder uren, maar ga er ’s ochtend wel altijd vroeg weer uit. Ik ben het type ‘pluk de dag’, ik wil lekker bezig zijn. Ik kan voor het slapen wel ondersteuning gebruiken. Soms denk ik, gaan we weer. Af en toe word ik neerslachtig. In het begin schrok ik me rot om dit gevoel. Nu weet ik dat dat ook bij de overgang hoort. Kijk, er zijn natuurlijk honderd dingen die erger zijn dan de overgang. En daarnaast, heel cliché, maar als je maar gezond bent. Hoe belangrijk is die vetrol dan nog.”

Dit interview is gemaakt in samenwerking met Famosan Contour van A.Vogel. Famosan Contour helpt vrouwen in de overgang om op gewicht te blijven1x en helpt tevens bij opvliegers2x. Door de hormoonschommelingen tijdens de overgang kan de stofwisseling veranderen, waardoor het soms moeilijker is om de kilo’s eraf te houden, maar ook de verdeling van vet over je lichaam kan veranderen. Voor het behoud van je figuur2x kun je ook A.Vogel Famosan Contour gebruiken. Natuurlijk blijft gezonde voeding en voldoende beweging belangrijk.

Meer weten over de overgang? Kijk op avogel.nl/waarismijntaille

 

1 Yerba mate 2Salvia xGezondheidsclaims in afwachting van Europese wetgeving

Fotografie Bernice van Wissen

RECENTE ARTIKELEN