Welke fiets is het fijnst om mee naar je werk te gaan? (Beste keuzes van 2021)

-

Het is zo makkelijk om altijd maar die auto te pakken naar het werk; we zijn soms liever lui dan moe. Maar goed, we moeten aan onze conditie werken, dus hoe doe je dat beter dan elke dag een fietstocht te maken? Afhankelijk van de afstand tot je werk kun je kiezen voor een gewone fiets, maar misschien is ook een elektrische fiets een optie! 

Dat we meer moeten bewegen, horen we zo ongeveer elke dag. Daarom is het geen verkeerde beslissing om eens te investeren in een goede fiets om mee naar je werk te reizen. Vooral als je in de stad woont, heeft een fiets grote voordelen. Je bent sneller en je hoeft geen rondjes te rijden om een parkeerplaats te vinden (en denk eens aan al die parkeerkosten die je uitspaart). Bovendien ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu en dat mag in deze tijden van alarmerende berichten over opwarming van de aarde en smeltende ijskappen wel.

 

Foto Model Afstand Type Prijs
woon werk fiets Pegasus Salerno 7 NL 2021 Tot 5 km Stadsfiets
woon werk fiets Kalkhoff Image 5B Belt BLX 2021 5-20 km Elektrische fiets
beste woon werk speed pedelec Stromer ST1 Sport 2021 10-40 km Speed pedelec
woon werkverkeer fiets Stromer ST2 Limited Edition 10-40 km Speed pedelec
Cube Compact Hybrid Sport 2021 OV Vouwfiets

Meteen door naar de beste woon werk fietsen? Klik hier!

Woon-werk fietsen wordt steeds populairder

Het is dus niet voor niets, dat steeds meer werkenden overstappen op de fiets voor woon- werkverkeer. Maar niet iedere fiets is even geschikt om elke dag op en neer naar je werk te fietsen.

Tijd en zweet  besparen met elektrische fietsen

Een fiets die je met spierkracht voortbeweegt, is prima voor korte afstandjes en vlak terrein. Denk dan aan afstanden tot vijf à 10 km.

Stromer is het populairste merk speed pedelec. Speed pedelecs worden steeds meer een volwasssen alternatief voor de auto bij woon-werk verkeer.

Woon je verder van je werk, 5-20 km, dan is het slimmer om te kiezen voor een elektrische fiets. Een goede elektrische fiets heeft een kruissnelheid van 25 km/h bij de maximale trapondersteuning.  Als je veel harder kan fietsen, wordt daarmee je reistijd naar het werk flink verkort. Want de hulpmotor van een elektrische fiets geeft je de kracht van een getrainde atleet. Zo kun je zelfs tegen de wind in met 25 km/h trappen. En dat kan met een elektrische fiets. Zo ben je altijd op tijd op je werk. Ook al staat er een enorme file en een straffe tegenwind.

Wil je echt opschieten en ligt er een lange,  doorgaande weg op je woon werk traject? Denk dan eens na over een speed pedelec. Met een goede speed pedelec kun je in principe tussen de 40 en 50 km per uur rijden. Ook als je nog verder van je werk woont, is een fiets vaak erg nuttig. We praten dan over een elektrische of met spierkracht voortbewogen vouwfiets. Een klein vouwfietsje kan vaak gratis mee in de trein. Maar wat zijn de beste fietsoplossingen voor het woon-werkverkeer? In dit artikel richten we een tipje van de sluier op.

Waar moet je op letten, als je een goede woon werk fiets wilt kopen?

Er zijn volgens de ANWB zes aandachtspunten waar je aandacht aan moet besteden als je een nieuwe fiets koopt.

1. Stabiliteit

Kies altijd voor een woon-werk fiets met een stabiel frame. Dat betekent dat het zwaartepunt laag ligt en de fiets ook goed gebalanceerd is. Stabiliteit betekent prettige rij-eigenschappen. Niet gaat dan alleen het sturen soepel, maar ook blijft de fiets uit zichzelf in de rechte richting rijden. Het frame moet ook stijf zijn. Een stijf frame geeft meer stabiliteit als je een bocht maakt. Vooral als je wat zwaarder bent gebouwd, heb je daarom veel plezier van een stabiel frame.

2. Wegligging

Het belangrijkste voor deze eigenschap zijn de banden van je fiets. Hoe breder je banden, hoe groter het oppervlak dat in contact komt met het wegdek en hoe beter dus de wegligging. Niet alleen zijn brede banden veiliger, ze vergroten ook je comfort. Controleer daarom iedere twee weken of je fietsbanden nog wel genoeg op spanning staan. Een goede druk op je banden is ongeveer 4 bar voor een e-bike. Een band van goede kwaliteit loopt beter, ligt stabieler op het wegdek, gaat langer mee en is anti-lek.

3. Betrouwbare motor

Van een woon-werk fiets wil je dat deze altijd voor je klaar staat. Bij een goedkope e-bike van een onbekend merk moet je dat maar afwachten. Investeer daarom in een goede, solide e-bike van een bekend merk met een middenmotor, die het achterwiel aandrijft. Dan kan je denken aan motoren van de twee merken Bosch en Bafang of Shimano. Ook de speed pedelecs van Stromer hebben betrouwbare motoren. Middenmotoren zijn het meest betrouwbaar en geven je nét dat duwtje extra bij die straffe regenwind of  slagregen. Precies wat je nodig hebt tijdens de herfst en winter. Ook de hellingen en heuvels in het parcours naar je werk zijn een stuk minder vervelend, als je met de kracht van een getrainde atleet daar tegen op kan trappen.

Neem je een fiets zonder motor? Kies dan een toerfiets met meerdere versnellingen. De Fietsersbond raadt de Shimano Nexus 8 versnellingsset aan. Een goede fietsenmaker, zoals een van de vestigingen van Fietsvoordeelshop, kan deze aanbrengen. Versnellingen zijn the next best als je onder alle weersomstandigheden soepel wilt kunnen rijden.

4. Flinke accu

Zeker als je dagelijks 30 tot 40 km moet overbruggen, is echt het laatste wat je kan gebruiken een accu die onderweg leeg raakt terwijl je net een belangrijke meeting hebt. Dus koop een accu met minimaal 400 Wh capaciteit. Wil je echt goed zitten en altijd kunnen beschikken over de Wonderwoman krachten van trapondersteuning? Koop dan een accu van 500 Wh of meer. Vergeet niet dat accu’s in capaciteit teruglopen na enkele jaren. Wil je langer plezier hebben van de accu? Dan is om die reden een 500 Wh accu of iets meer zeker een aanrader. Dan duurt het langer, voor de teruglopende capaciteit van je accu echt hinderlijk wordt.

5. Als je maar goed zit – het belang van een goede zithouding en comfort

Belangrijk is het kiezen van de juiste framemaat. Zie hiervoor ons artikel over het kiezen van een fiets die bij je past. De maat, vorm en het ontwerp van je frame bepalen wat je fietshouding is. Wil je ontspannen op je werk arriveren? Dan is een toermodel beter dan een sportief model, waar je voorovergebogen op je stuur zit. Zeker bij een e-bike is dat belangrijker, dan de lagere luchtweerstand van een sportieve zithouding. Laat je daarom goed voorlichten door je Fietsvoordeelshop fietsspecialist of een andere gerenommeerde fietsdeskundige en je maten opmeten.

Ga zeker proefrijden. Snufjes die je rijcomfort belangrijk kunnen vergroten zijn zadelpenvering, voorvorkvering en balhoofdvering. Maar een te slappe vering kan juist  tegen je werken. De rijeigenschappen van je fiets worden dan namelijk minder. De fiets gaat weker aanvoelen en stuurt minder strak. Bepaal tijdens een proefrit wat voor jou het prettigste aanvoelt. Nu is het moment om de fiets de beste woon werk verkeer fiets voor jou te maken.

Ook het zadel is belangrijk voor een prettige fietstocht. Gelukkig is het zadel vrij eenvoudig te vervangen door een zadel dat meer aansluit bij jouw persoonlijke behoeften.De ANWB heeft deze tips samengesteld voor de perfecte fietsafstelling.

6. Aankleding maakt de fiets

Je woon- werk fiets moet enkele eigenschappen hebben die deze onderscheiden van een standaardfiets. Naast, heel belangrijk, de betrouwbaarheid, zodat je altijd op je stalen ros kunt rekenen, moet je ook de fiets optimaliseren voor weinig onderhoud.

Dus, kies voor een gesloten kettingkast of, als dat mogelijk is, voor een fiets met riemaandrijving. De riemaandrijving is zeer onderhoudsarm en gaat langer mee dan een ketting. En hoef je nooit te smeren. Dat geldt eigenlijk ook voor een gesloten kettingkast. Sportieve modellen hebben een open versnellingskast en een derailleur. Minder handig voor een woon-werk fiets, natuurlijk. Tenzij je als Assepoester op je werk wil arriveren als de ketting er onderweg af ligt. Kies verder voor robuuste spatborden, die het een en ander kunnen hebben. Deze houden de fiets schoner en voorkomen dat er veel opspattend vuil op je kleding en schoenen terecht komt.

Een laptop is eigenlijk steeds meer een onmisbare accessoire geworden voor de meeste werkenden. Zorg daarom dat je een goede bagagedrager hebt op je woon werk fiets, waar eenvoudig een tas met laptop aan is te haken. Ook goede verlichting is belangrijk, zeker in de maanden dat de nachten lengen en je in het donker naar je werk moet of naar huis moet. Het liefst met voeding via de accu, of bij een fiets zonder motor een naafdynamo. Op zoek naar nog meer handige accessoires? Denk dan bijvoorbeeld aan gadgets als ergonomische handvatten, een bidonhouder, een fietspompje en een telefoonhouder. Deze, en meer, fietsaccessoires vind je hier. Nog meer tips lezen kan hier.

De beste woon-werk fietsen


Zo, nu weet je een beetje hoe een goede woon-werk fiets er uit ziet. Ter inspiratie wat praktische voorbeelden van fietsen, die je woon-werk verkeer sneller en prettiger maken.  Dit zijn achtereenvolgens een toerfiets (tot 5-10 km), een elektrische fiets (tot 20 km), een speed pedelec (tot 40 km) en een vouwfiets (langere afstanden) die mee kan in de trein zonder bijbetaling.

 

Beste woon werk verkeer budget (‘gewone’) fiets: de Pegasus Salerno 7 NL 2021

woon werk fietsDe Pegasus Salerno 7 NL 2021 is een solide, maar toch sierlijke woon-werkfiets die niet voor niets door Fietsvoordeelshop warm aan wordt bevolen als de beste woon-werkfiets zonder elektrische hulpmotor.  De verende voorvork en verende zadelpen maken deze betaalbare fiets een genot om op te fietsen en een ideale keus als je lekker ontspannen op je werk aan wilt komen.

De fiets is voorzien van een stevige bagagedrager met snelbinders en solide handremmen. Een naafdynamo en rollerbrakes maken deze rots in de branding compleet. Het achterlichtje werkt wel op batterijen.

Natuurlijk heeft deze fiets geen motor, maar met de uitstekende Shimano Nexus 7 versnelling red je je toch uitstekend op spierkracht  als je even terugschakelt op pittiger trajecten of bij tegenwind. Voor kortere afstanden, tot tien kilometer, is deze echte stadsfiets voor minder dan 700 euro een comfortabele en voordelige keus. Wil je liever een racefiets? Kijk dan eens naar de Koga Colmaro.

 

Beste woon werk elektrische fiets: Kalkhoff Image 5B Belt BLX 2021

woon werk fiets
Kalkhoff Image 5b Belt BLX 2020

Voor langere afstanden dan een kilometer of vijf à tien, schiet zonder elektromotor zelfs een goede fiets als de Pegasus Salerno tekort. Beter kunnen we voor het zwaardere werk kiezen. Bijvoorbeeld de Kalkhoff Image 5B Belt BLX 2021.

Deze elektrische fiets is met een prijs rond de 3600 euro bij de voordelige aanbieder Fietsvoordeelshop niet goedkoop, maar je krijgt wel veel waar voor je geld. Denk bijvoorbeeld aan de indrukwekkende 650 Wh accu. Wat de fiets het predikaat ‘Beste uit de Test van de Consumentenbond’ opleverde.

De onderhoudsarme riemaandrijving, de zeer krachtige Bosch performance motor en traploze versnelling maken deze fiets zowel erg onderhoudsarm, als gemakkelijk te berijden en te onderhouden. Ook op details is gelet. Jasbeschermers en een lage instap maken deze fiets de ideale woon-werk fiets voor de actieve vrouw.

Beste woon werk speed pedelec: Stromer ST1 en Stromer ST2

beste woon werk speed pedelec
Stromer ST1

Vanaf 15 km reisafstand wordt de speed pedelec erg interessant. Met deze snelle fiets ontwijk je files en bereik je snelheden tot 45 km per uur. Al moet je natuurlijk wel aan de wettelijke regels voor bromfietsen voldoen, zoals een auto- of bromfietsrijbewijs en helm.

En op speed pedelec gebied is het Zwitserse merk Stromer een begrip. De Stromer ST1 Sport 2021 is verkrijgbaar voor iets meer dan 4700 euro in rood en lichtgrijs. Voor 460 euro meer wordt het bereik anderhalf maal zo groot.

Deze sportieve speed pedelec heeft helaas geen belt aandrijving, maar een open ketting. De reden dat we ook de duurdere Stromer ST2 op hebben genomen.

woon werkverkeer fiets
Stromer ST2 Limited Edition

We vinden een belt aandrijving of in ieder geval een gesloten kettingkast toch wel een must. De reden dat we ook de wat duurdere unisex Stromer ST2 Limited Edition (€ 6400) op hebben genomen in ons overzicht. Beide speed pedelecs zijn echt high tech, met snufjes als de fiets op slot zetten met een app en geavanceerde tracking. Vooral voor afstanden tot veertig km bewijzen speed pedelecs hun waarde als snel en wendbaar alternatief voor de auto. Ook heel fijn is de grote hoeveelheid benzine die je bespaart. Dit is toch al gauw tweehonderd euro per maand.

Beste woon werk elektrische vouwfiets: Cube Compact Hybrid Sport 2021

Sommige enthousiaste speed pedelec rijders rijden tot vijftig kilometer op en neer met hun speed pedelec. Maar wat als je verder moet reizen dan dat, en je het OV gebruikt? Ook dan is een fiets een grote steun. Openbaar vervoer van en naar het treinstation is zelden optimaal.

beste woon werkverkeer vouwfiets
Cube Compact Hybrid elektrische woon werk vouwfiets

Met je eigen elektrische fiets hoef jij je niets meer aan te trekken van gemiste aansluitingen en busroutes. Zowel van als naar het station bespaart de elektrische vouwfiets je tijd en geld, want busabonnementen zijn ook duur.

De kracht van een elektrische fiets, en dan opvouwbaar. Ideaal, natuurlijk. Een goede woon werk vouwfiets is bijvoorbeeld de Cube Compact Hybrid Sport 2021 van het bekende Beierse mountainbike merk Cube. Terwijl je reisgenoten op de bus staan te wachten, stuif jij met een subtiele Mona Lisa glimlach voorbij op je Beierse wondertje.

gifgif

RECENTE ARTIKELEN