Vakantie dicht bij huis, maar dan net even anders

-

(Foto: VisitDenmark)
Als we weer kunnen reizen, dan hebben we een gouden tip voor je: rijd naar het Duitse stadje Rostock en neem de boot naar Denemarken. Geniet van de verrukkelijke Nordic Cuisine, ga lekker uitwaaien op de UNESCO-kliffen en dan hup door naar het dessert van deze reis: een paar dagen Kopenhagen! Veel leuker wordt het niet.

Wil je een keer iets heel anders, maar wel op veilige rijafstand van huis? Ga dan met de boot naar Denemarken. Barbara deed het, en werd spontaan verliefd. Het gaat zo: je rijdt naar Rostock in Duitsland, wat een bizar mooie stad is aan zee (en maar zes uur rijden). Daar neem je een leuk hotelletje en de volgende dag ga je met de veerboot Rostock-Gedser naar Denemarken. Op de boot begint je vakantie al, ze hebben er een geweldig restaurant waar je je eerste goddelijke smørrebrød kunt krijgen. De boot gaat bijna tien keer per dag en doet er een uur en vijfenveertig minuten over.

De Nordic Cuisine
Met de veerboot kom je aan op de eilanden Lolland-Falster. Met meer dan 600 kilometer kustlijn met stranden en havens is er op deze eilanden van alles te doen is. Een bezoek aan Lolland-Falster biedt een unieke smaakervaring – je vindt hier de lekkerste natuurlijke voedingswaren dankzij het gunstige klimaat. Eten moet je echt even doen in de binnentuin van Hotel Saxkjøbing in het gelijknamige dorpje, zelden zo lekker gegeten. Het restaurant is opgericht door Claus Meyer, de grondlegger van de Nordic Cuisine en is best betaalbaar. Wil je nog exotischer, ga dan naar Pomle Nakke in Horbelev, een bovenop een klif gelegen juweeltje met krankzinnig terras en mindblowing lekkere wijnen. Wij sliepen trouwens bij het geweldige landhuis Rosenlund Gods, een B&B van een heerlijke vrouw die net voor zichzelf is begonnen. (Foto: VisitDenmark)

Het mooiste glasmuseum van Europa
Vervolgens kom je in de buurt van Næstved. Een bezoek aan Næstved is ideaal om winkelen, natuur, cultuur en een zee aan activiteiten te combineren. Het middeleeuwse stadscentrum met oude gebouwen is prachtig en je kan er heel leuk winkelen. Ook is er in Naestved net een nieuw museum geopend: het fantastische Holmegaard Vaerk. Hier kun je mooie en exclusieve glaswerkkunst bekijken. Er zijn de hele dag door glasblazers bezig de meest prachtige vazen en glazen te maken, je weet echt niet wat je ziet. Er zit ook een heerlijk lunchtentje bij.

De mooiste UNESCO kliffen 
Maar dan! Dan wordt het tijd voor de mooiste kliffen van Denemarken. Op minder dan twee uur rijden ten zuiden van Kopenhagen ligt Møns Klint. Deze prachtige witte kliffen op het Møn mogen niet op je bucketlist ontbreken. Maak een heerlijke wandeling langs de kust of in de bossen bovenop de kliffen, verzamel fossielen en geniet van de mooie omgeving. En als je er dan toch bent, grijp dan je kans om de ‘Dark Sky’ te ervaren. Een donkere hemel met blinkende sterren en zonder lichtvervuiling. In het GeoCenter Møns Klint kun je meer leren over de natuur in Denemarken. Je moet ook echt even langs het fantastische Stevns Klint: een 15 kilometer lange kuststrook met kliffen van krijtgesteente, die in 2014 zijn opgenomen op de UNESCO lijst van Werelderfgoederen. (Foto: VisitDenmark)

De finale: op naar de grote stad
Op het grootste eiland Seeland ligt Kopenhagen, en je kan natuurlijk niet weg zonder daar even geweest te zijn. Het is er heerlijk winkelen, met alle flagshipstores van Deense modeontwerpers zoals Baum und Pferdgarten, Malene Birger, Mads Norgaard, Selected Femme en Modström. Ga ook naar de winkel van Hay voor spullen en meubels.
Tijd over op de terugweg? Check dan of je nog langs een van deze leuke lokaties komt. En natuurlijk weer met de boot naar huis voor je laatste smørrebrød. (Foto: VisitDenmark)

Binnenkort bij ONS-TV: Reisgenøten met Dieuwertje Blok
Dieuwertje Blok ontmoet in 6 afleveringen 6 gasten op 6 uitgekozen plekken in Denemarken die passen bij de interesses van de gast. In het programma wordt gepraat over het leven, worden lokale producten geproefd en is er tijd voor het bezoeken van Deense bezienswaardigheden. Reisgenoten is een feel-good reality programma waar de focus ligt op Deense gezelligheid: ‘Hygge’. Gasten: Carry Tefsen, Twan Huys, Robert van Beckhoven, Leontien van Moorsel, Ronald Giphart en Maik de Boer. Vanaf zaterdag 2 januari om 20.30 uur elke week bij ONS-TV. (Ziggo 50, KPN 89, CAIWAY 50). (Foto: VisitDenmark)

gifgif
Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (54) is oprichter van Saar Magazine en bekend van De Saarpodcast. Ze is journalist, ondernemer en podcastmaker. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN