7 dingen die winkelmeisjes nooit meer mogen zeggen

-

Juliette heeft het helemaal gehad met verkoopsters in kledingwinkels. “Zal ik jou eens een potje afkleden, kauwgumtrut.”

Oké, er zijn uitzonderingen. Laatst trof ik er zowaar één: een geniale winkeldame die precies snapte wat mij staat. En me een outfit aanreikte waaraan ik zelf nooit had gedacht en die me geweldig stond. Maar ze zijn met een lichtje te zoeken.

In de meeste kledingwinkels staan irritante wichtjes die eigenlijk styliste bij een modeglossy hadden willen worden maar dat niet voor niets niet zijn. (Omdat ze geen idee hebben hoe ze iemand anders dan zichzelf zouden moeten kleden.) (Wat trouwens maar een halve waarheid is. Ik ben vele malen afschuwelijk aangekleed door modeglossy-stylistes die niet mij, maar hun kledingrekje goed uit de verf wilden laten komen.)

Ze zijn verveeld, ze zijn ongeïnteresseerd, ze hebben het EQ van een amoebe, en de ellende is: steeds vaker werken die arme kinderen ook nog op provisiebasis, zodat ze je niet gewoon met rust laten maar opdringerig om je heen gaan hangen.

Op het moment dat je in de spiegel kijkt en ziet hoe bespottelijk iets je staat, zegt zo’n zelfingenomen bakvis:

 1. ‘Mooi, hè?’
  Nee! Het is niet mooi! Ik zie het meteen, dit moet uit, ik zie eruit als Dame Edna on speed. Dat moet je toch zelf ook zien? Vanaf nu vertrouw ik je niet meer. Ik weet zelf wel wat mij staat.
 2. ‘Het is mode, hoor.’
  Nou en? Het is lelijk. Het staat me voor geen meter. Het doet niets voor mij. Ik zie er belachelijk uit. En ik doe allang niet meer aan mode, ik doe aan wat mij staat. Ik zal je wat zeggen: de broekrok is ook mode. I rest my case.
 3. ‘Dat is het model.’
  Met andere woorden: ik ben uit model. Nou, dit is een lelijk model. Waar staat geschreven dat mijn lijf zich moet aanpassen aan het model?
 4. ‘Ze lopen nog uit.’
  Ten eerste: schoenen lopen niet uit, ik ben degene die ze uit moet lopen. Wanneer moet dat? Hoelang duurt dat? Ik heb geen zin en tijd om mijn schoenen uit te lopen en mijn tenen te martelen. Ten tweede: het is een leugen. Schoenen lopen niet uit. Ze blijven eeuwig knellen. Maar wat weet jij van eeuwig. Jij komt net uit het ei gekropen.
 5. Ik heb ’m zelf ook.
  Dan hoef ik ‘m dus niet.
 6. ‘Dat jasje hoeft niet dicht, is juist leuk open.
  Ja maar hij moet dus wel dicht kúnnen. Met leuke te krappe te korte te goedkope kleren kom je nog wel weg als je twaalf bent zoals jij, maar een echte vrouw draagt kleren die haar passen.
 7. ‘Dat kleedt mooi af.’
  Ja, het kleedt mooi af. Dat zie ik ook wel. Ik wil alleen niet dat je dat tegen me zegt. Wat je zegt is: je bent veel te dik, en met die jurk ben je maar een pietsje minder veel te dik. Wacht maar. Over veertig jaar spreek ik je nog eens. Als ik dan nog leef. Dan zal ik jou eens een potje afkleden, ongevoelige kauwgumtrut.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Juliette Berkhout
Juliette Berkhout
Juliette Berkhout (55) is laatbloeier van beroep. Ze kreeg haar eerste vriendje pas ná de middelbare school, begon pas na haar studie voorzichtig te schrijven en werd pas echt gelukkig toen ze twee weken voor haar veertigste verjaardag haar tweede man ontmoette. Heeft nu dus haast om de rest van het leven zo veel mogelijk te omarmen. Motto: het leven is te kort voor vieze diëten, de sportschool en saaie jurkjes.

RECENTE ARTIKELEN