Seks na je 50ste? Het wordt er alleen maar beter op

-

Afgaand op vooroordelen is je seksleven rond je vijftigste voorbij. In de praktijk is dat onzin.

Oké, het klopt dat rond de overgang je hormoonhuishouding even niet wulps aan het heupwiegen is en dat alles (je huid, je ogen, je doos) droger wordt. Maar je lust is nog altijd alive & kicking. Het is gewoon een kwestie van een beetje glijmiddel, desgewenst een speeltje en verder even de tijd nemen om je fantasie en je lijf op te warmen. Ben je in de stemming, dan kan de seks zomaar prima zijn, om deze redenen.

Je weet waar je mee bezig bent

Als je als 50-plusser nog niet weet hoe je jezelf een orgasme moet bezorgen, wordt het tijd om bij een sexpert een cursusje te volgen. Maar de meeste vrouwen zullen inmiddels wel weten wat ze fijn vinden en wat hen opwindt (en hoe ze kunnen opwinden). En zijn in staat om te zeggen wat je eerder misschien maar voor je hield: dat alle porno ten spijt alleen penetratie een vrouw niet aan een climax helpt, dat je er niks aan vindt als je lover in je oor likt en dat met je hoofd tegen het hoofdeind bonken niets te maken heeft met seks. Grote voordeel aan die zakkende oestrogeenspiegel is dat je wat sneller duidelijkheid biedt, ook met aanwijzingen rond de clitoris en zo. Want dáár gebeurt het tenslotte allemaal.

Je neemt wat vaker het initiatief

Een ander standje, een andere plek – minder schroom betekent meer avontuur en zo verras je ook in een lange relatie de ander nog eens. Niet alles hoeft een succes te zijn, ook een beetje aanklooien houdt het vuurtje aan. Dat laatste is belangrijk: hoe langer je geen seks hebt, hoe lastiger het is om er weer eens aan te beginnen.

Je hebt geen haast

Het duurt bij iedereen van zekere leeftijd (M, V, X) wat langer om op temperatuur te komen. Soms zit er nog wel eens een vluggertje in, maar meestal hebben bedpartners iets meer tijd nodig om opgewonden te raken. Als je je daarop instelt, wordt het veel makkelijker om je over te geven aan de afdeling Lust & Verleiding.

Je hebt zelfvertrouwen

Niets is zo sexy als een vrouw met zelfvertrouwen. Straal je uit dat je er zin in hebt, dan is er geen man die nog let op dijen met putjes of borsten die een beetje hangen. Andersom geldt: geen vent die hem omhoog krijgt van gemiep over striae. Ieders lijf heeft na vijftig of meer jaar het nodige meegemaakt, het is wat het is. Wees blij met alles wat het nog kan en heb er lol mee.

Je durft te vragen

Het is iets wat we tegenwoordig onze dochters leren: durf te vragen, durf voor jezelf op te komen in bed. Dat kun je natuurlijk ook zelf toepassen: lovers zijn niet helderziend en braaf afwachten tot hij/zij iets doet waarvan je hoopt dat het zal gebeuren is verspilling van tijd. Vraag er liever om: ‘Het lijkt me heerlijk als jij dit of dat bij me zou doen, wat zou jij willen?’ Komt het allemaal goed, laat je niets wijsmaken.

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN