6 slimme make-uptips voor 50-plussers

-

Ella kan niet alleen geweldig stukjes schrijven, ze weet ook alles van make-up. En hoe je jezelf daar stukken mooier mee maakt. Lees maar eens even deze toptips.

LEES OOK: Make-up voor 50-plussers? Els legt wel even uit hoe het werkt

 • Ga naar het licht en koop een make-up spiegel met led-licht.
  Toen je je opmaakte, zag het er best oké uit. Maar als je buiten een glimp opvangt van jezelf, lijk je Trumpiaans oranje met de blushtechniek van David Bowie. Oorzaak: slecht licht, je wordt kippiger, opmaken kan niet meer op routine bij een badkamerlamp. Make-up breng je aan bij daglicht, zet bijvoorbeeld een spiegeltje bij het raam. Of kies voor een make-up spiegel met wit led-licht. Killing voor je ego, want je ziet meteen álles. Maar het scheelt enorm in je foundation- en rougeverbruik en je gaat gegarandeerd beeldiger het huis uit.
 • Denk als een bouwvakker en begin bij de fundering
  Zoals elke bouwvakker weet, begint alles bij de fundering. In het geval van de huid met levenservaring betekent dat hydrateren zodat er zo min mogelijk rimpeltjes zijn waar make-up in kan kruipen of droge plekken die gaan vlekken. Smeren en twee keer per week een gezichtsmasker loont in deze fase. Zie je dat oogmake-up of lipstick toch wegloopt in streepjes, dan is een primer als basis de oplossing om alles te laten zitten waar het hoort.
 • Hoe meer make-up, hoe ouder je eruit ziet
  Make-up dient vooral om fris en fruitig over te komen. Hoe meer je gebruikt, hoe meer je de indruk maakt dat er blijkbaar zwaar gerestaureerd moet worden. Het mag dus minder-minder-minder. Minder dik, minder zware kleuren, minder smokey eye. Voor wie net als Donatella Versace ‘niet gelooft in een natuurlijke look’ is er altijd nog lipstick. Kick-ass rood en roze straalt altijd power uit, denk: de koningin van Engeland (91).
 • Eyeliner zorgt voor woedende oogjes
  Wie behept is met een Resting Bitch Face (RBF, in rust een knorrige uitstraling hebben) kan daar met make-up veel aan veranderen, zonder maniakaal glimlachend door het leven te moeten. Klassieke rode lippen zijn je go-to actie als je van nature volle lippen hebt. Zijn ze eerder smal, dan maakt een dun rood streepje je alleen maar grimmiger en doet zachter roze wonderen voor je uitstraling. Eyeliner met mate en alleen de bovenkant, om kleine kwaaie oogjes te voorkomen. Ben je te dol op oogpotlood om er helemaal van af te kicken, investeer dan in een wit en zet een streepje op je waterlijn. Niet alleen lijken je ogen zo groter en sympathieker, het doet ook wonderen bij vermoeide ogen, waarbij de waterlijn roder wordt. Laatste redmiddel: een tipje crèmekleurige of goudkleurige oogschaduw in de binnenste ooghoek en je gaat van RBF naar Shine!
 • O jee, alsof je een permanente opvlieger hebt
  Glans kan tot een jaar of veertig een jeugdig elan geven, daarna wordt het al snel ‘oud meisje’. De kunst zit hem in het doseren: schenk alles waar glitter in zit aan een achtjarige en ga voor subtiel. Een oplichtende basis camoufleert rimpeltjes en gaat prima samen met een matte lipstick. Glanzende lipstick? Dan matte make-up. Zo voorkom je dat je eruit ziet alsof je een permanente opvlieger hebt.
 • Niks mis met je vingers, maar een kwast of sponsje is beter
  Kijk over de schouder van je puber zo’n tutorial op YouTube en je valt steil achterover van het aantal kwasten, penselen en sponsjes dat er gebruikt wordt. Er is niets mis met je vingers, maar met een sponsje kan make-up heel dun worden aangebracht, als een tweede huid. Als pubers iets briljant kunnen, is het wel blenden met al die kwasten en penseeltjes. En voor een 50+ look kan het ook wonderen doen.

 

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN