10 dingen die je wil weten over Elektrisch Fietsen

-

Denk je erover om elektrisch te gaan fietsen? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee kunt houden, voordat je een elektrische fiets aanschaft. Een elektrische fiets kan bijvoorbeeld een mooie uitkomst bieden voor fietsliefhebbers die graag lange afstanden willen fietsen binnen een korte tijd of voor jonge moeders die graag snel van A naar B willen zonder in de auto te stappen. Een elektrische fiets zorgt voor meer gemak en is als alternatief voor de auto ook een duurzame keuze!

In dit artikel beantwoorden we 10 vragen voor beginners op de elektrische fiets, zodat jij goed geïnformeerd naar de fietsenzaak kunt gaan.

 

  1.     Hoeveel elektrische fietsen zijn er in Nederland?

 In Nederland zijn er begin 2022 ongeveer 4,9 miljoen elektrische fietsen, volgens onderzoeksbureau Multiscope. Dat is 2 miljoen meer dan vorig jaar, toen de teller nog op 2.9 miljoen stond. Er is dus een enorme stijging te zien in het aantal mensen dat kiest voor de elektrische fiets. Uit onderzoek van GfK bleek dat recreatief fietsen de belangrijkste reden is voor het aanschaffen van een elektrische fiets. Daarnaast bleek dat er ook steeds meer mensen elektrisch zijn gaan fietsen voor woon-werkverkeer.

 

  1.     Is elektrisch fietsen gezond?

 Elektrisch fietsen is allereerst natuurlijk een stuk gezonder dan stilzitten! Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van elektrische fietsen op je gezondheid. In 2019 bleek uit een EU-studie dat fietsen met ondersteuning even gezond is als fietsen zonder ondersteuning. De belangrijkste reden die de onderzoekers hiervoor meegaven was dat je vaker én langer fietst. Laat je je gewone fiets dus nog wel eens links liggen omdat je op ziet tegen de inspanning? Dan is de e-bike waarschijnlijk een heel goed alternatief om toch aan je dagelijkse beweging te komen!

 

  1.     Wat kost een elektrische fiets?

 Een elektrische fiets kost gemiddeld zo’n 1.500 euro. De prijs van de goedkoopste e-bikes ligt doorgaans rond de 1.000 euro. Online kun je vaak nog voordeliger elektrische fietsen kopen. Daar krijg je soms kortingen tot wel 20% op de normale verkoopprijs. Bij de luxere varianten moet je rekening houden met een prijskaartje vanaf 2.000 euro. Het verschil zit hem dan vooral in luxere onderdelen en extra functionaliteiten en technieken. Kies je voor een bekend fietsmerk? Dan zie je dit snel terug in de prijs. Voor een betaalbare variant kun je soms dus beter gaan voor een minder bekend merk.

 

  1.     Waar op letten bij het aanschaffen van een elektrische fiets?

 Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een elektrische fiets. Zo is het bijvoorbeeld goed om de volgende zaken eens uit te zoeken:

  •       De verschillende fietsaccu’s
  •       De versnellingsmogelijkheden
  •       De locatie van de motor
  •       De fietsmaat
  •       De verschillende fietsmerken
  •       De garanties en verzekeringen

Op de website van Fietsvoordeelshop vind je veel informatie over het kopen van een elektrische fiets en kun je bovenstaande zaken verder onderzoeken.

 

  1.     Hoe hard gaat een elektrische fiets?

 Een normale elektrische fiets kan een snelheid halen van maximaal 25 km per uur. Voor een speed pedelec (een luxere variant), kun je rekenen op een maximale snelheid van 45 km per uur.

 

  1.     Wanneer is onderhoud nodig bij een elektrische fiets?

 Een elektrische fiets heeft meestal 1-2 keer per jaar onderhoud nodig, volgens de E-bikebond. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van de fiets, is er meer of minder onderhoud nodig. Wanneer je de fiets elke dag gebruikt, is het aan te raden om twee keer per jaar een servicebeurt te doen. Fiets je bijvoorbeeld alleen met mooi weer in de weekenden? Dan is één keer per jaar ook prima. Een servicebeurt kost meestal rond de 30 euro.

 Naast de servicebeurt zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om je fiets goed te onderhouden. Denk daarbij aan het controleren van:

 

  •       De verlichting
  •       De banden
  •       Alle schroeven en boutjes
  •       De remblokjes (deze slijten bij een e-bike namelijk sneller dan bij gewone fietsen)
  •       De ketting: smeer deze geregeld in met kettingolie.

 

Je kunt de fiets ook regelmatig schoonmaken en een roestwerend middel gebruiken om je fiets beter te beschermen tegen de weersomstandigheden.

 

  1.     Wanneer is een helm nodig bij een elektrische fiets?

 Het dragen van een helm is niet nodig bij een elektrische fiets. Dit geldt echter alleen voor de normale elektrische fietsen met een maximale snelheid van 25 km per uur. Ben je in het bezit van een speed pedelec? Dan is het wel verplicht om een helm te dragen. Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete van bijna 100 euro. Er zijn echter wel steeds meer mensen die ook een helm dragen bij het fietsen op een elektrische fiets, omdat ongelukken toch geregeld voorkomen met de E-bike. Zeker voor oudere mensen is het verstandig om wel een helm te dragen.

Op dit moment lopen er ook verschillende politieke discussies rondom dit onderwerp. Het is nu dus nog niet verplicht, maar daar kan op termijn zeker verandering in komen.

 

  1.     Moet je een elektrische fiets verzekeren?

 Een elektrische fiets hoef je niet te verzekeren. Volgens de consumentenbond geldt er geen verplichte WA-verzekering voor de normale e-bikes. De verzekeraars hebben besloten dat de dekking voor een elektrische fiets onder de AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren) valt. Dit is geen wettelijk verplichte verzekering, maar vrijwel alle Nederlanders hebben deze verzekering. Voor de speed pedelec is het wel verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

 

  1.     Moet een elektrische fiets altijd aan de lader?

 Een elektrische fiets hoeft niet altijd aan de lader te staan. Je hebt losse en vaste accu’s. Een losse accu kun je gemakkelijk thuis of ergens anders opladen, terwijl je een e-bike met een vaste accu alleen kunt laden op een speciale laadplek. Het is daarom aan te raden om een e-bike met een losse accu te kopen.

Het is daarnaast belangrijk om erop te letten dat je de accu niet helemaal leeg fietst. Dit voorkomt ‘diepteontlading’, wat schadelijk is voor een accu. Laad de accu daarom altijd op voordat deze helemaal leeg is.

 

  1.   Welke elektrische fiets is het beste?

 Om jou te helpen bij het kiezen van de juiste e-bike, worden er ieder jaar weer testen uitgevoerd waarbij verschillende elektrische fietsen onder de loep worden gelegd. Ook in 2021 waren de Fietsersbond, de Consumentenbond en de ANWB weer druk bezig met het vinden van de beste fiets in een aantal categorieën. Ben je op zoek naar een betaalbare lifestylefiets? Dan kun je het best gaan voor de Gazelle Esprit HFB 2021. Dit model beschikt over maar liefst 7 versnellingen en brengt je geruisloos van A naar B. Ga je liever voor een wat luxere e-bike? De Sparta a-Shine M8b Belt 2021 heeft 8 versnellingen en zorgt voor ultralichte fietsritjes.  

Welke elektrische fiets voor jou het best is, hangt compleet af van jouw wensen en behoeften. Daarvoor kun je het beste in gesprek gaan met verschillende fietsspecialisten en meerdere e-bikes zelf testen. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing maken en de beste elektrische fiets voor jou aanschaffen!

gifgif

RECENTE ARTIKELEN