Word je als 50+ vrouw doodmoe wakker, dan kan het slaapapneu zijn

-

Bij slaapapneu denk je vermoedelijk als eerste aan snurkende mannen, maar ook vrouwen kunnen er last van hebben, zeker na de menopauze.

Er zijn veel redenen dat veel vrouwen in de overgang slecht slapen. Onrust in het hoofd, nachtzweten, hartkloppingen, pijntjes en ga zo maar door. Waar vaak niet meteen aan wordt gedacht bij klachten als loden vermoeidheid bij het wakker worden, is slaapapneu.

Stokkende adem

Slaapapneu betekent ‘niet ademen tijdens de slaap’. Iemand met slaapapneu stopt vaak met ademen tijdens de slaap. De adempauzes duren 10 seconden of langer. Van de 100 mensen heeft waarschijnlijk 1 persoon slaapapneu. Het is niet precies bekend hoe vaak het voorkomt, omdat het niet altijd wordt ontdekt. Slaapapneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het komt vooral voor bij mensen van 45 tot 65 jaar.

Dit gebeurt er als je last hebt van slaapapneu

  • Tijdens het slapen stop je vaak met ademen: dit gebeurt meer dan 5 keer per uur.
  • Een adempauze duurt 10 seconden of langer.
  • Je kunt vaker wakker schrikken en het gevoel hebben dat je stikt.
  • Hierdoor kun je onrustig slapen.
  • Sommige mensen merken niets en slapen gewoon door.
  • Door de adempauzes ben je overdag erg slaperig en niet goed uitgerust. Je kunt minder goed opletten. Daardoor heb je meer kans op een ongeluk, bijvoorbeeld op je werk of in het verkeer.

Wat is het verband met de menopauze?

Dat vrouwen veel minder snurken dan mannen komt door de vrouwelijke geslachtshormonen, de oestrogenen. Die zorgen ervoor dat het weefsel van de keelholte strakker en soepeler blijft. Daardoor blijft de keelholte langer wijder, en is er minder kans op snurken.

Maar, na de menopauze hebben vrouwen bijna net zoveel kans op slaapapneu als mannen. “Dat komt doordat de hormoonproductie van oestrogeen en progesteron tijdens de overgang afneemt”, zegt Marcel Copper KNO-arts, hals-hoofdchirurg en somnoloog aan de Ruysdael slaapkliniek in het Algemeen Dagblad. “En dat zorgt voor spierverslapping, dus ook in de keel.”

Vermoeidheidsklachten worden bij vrouwen vaak meteen aan de overgang toegeschreven. Copper benadrukt dat het belangrijk is om juist ook apneu als oorzaak te onderzoeken als vrouwen met vermoeidheids- of zelfs burnoutklachten aankloppen bij een arts. “Bovendien snurken vrouwen meestal niet zo hard, dus horen partners die adempauzes minder vaak.’’

Redenen om het aan te pakken

Mensen met ernstige slaapapneu hebben een verhoogd risico op aandoeningen van hart- en bloedvaten, zoals een hoge bloeddruk, hartinfarct, onregelmatigheden van het hartritme of een hersenbloeding, omdat door het snurken het zuurstofgehalte in het bloed tijdelijk zakt. Dat blijkt uit onderzoek dat in september 2023 is gepresenteerd op het European Society of Cardiology Congress in Amsterdam. Bovendien is er door het gebrek aan slaap en als gevolg van concentratiestoornissen een duidelijk verhoogd risico op werk- en verkeersongevallen.

Wat kun je doen?

  • Heb je overgewicht dan kan afvallen helpen om slaapapneu te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Overleg met je huisarts of een leefstijlprogramma een optie is.
  • Drink geen alcohol, gebruik geen slaapmiddelen – daar wordt je nog minder alert van.
  • Slaap op je zij, naai desnoods een tennisbal in een washand in de achterkant van je pyjama of slaapshirt, tussen de schouderbladen, om niet op je rug te gaan liggen. Er zijn ook apparaatjes die je hierbij kunnen helpen, met trillingen.
  • Soms helpt het om met een speciaal bitje in te slapen en ook een masker over je mond en neus is nog een optie. Een machine naast je bed blaast via het masker meer lucht in je luchtwegen. Ook dit kan de klachten verminderen.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN