Wat moet je doen als de trapondersteuning van je e-bike uitvalt?

-

Met een elektrische fiets leg je gemakkelijk lange afstanden af, zonder dat je hier veel inspanning voor hoeft te leveren. De motor in je e-bike maakt het mogelijk dat je trapondersteuning ontvangt tot 25 kilometer per uur.

Maar wat als je merkt dat de trapondersteuning hapert of tijdens je fietstocht helemaal uitvalt? Er zijn een aantal stappen die je kunt doorlopen om het probleem zelf te verhelpen. In dit artikel lees je welke stappen dit zijn.

Stap #1: Check of het ligt aan je accu

De eerste stap om de problemen met je trapondersteuning te verhelpen is het checken van je accu. Is deze leeg of bijna leeg? Dan kan het inderdaad zo zijn dat je trapondersteuning onderweg uitvalt. Bij veel accu’s kijk je hoe vol je batterij is met een druk op de knop, ook wel indicatielampjes genoemd. Als je accu niet beschikt over deze lampjes, kun je ook op je display aflezen hoe vol je batterij zit.

Wil je weten hoe je de accu van je e-bike het beste op kunt laden? Je leest het in dit artikel.

Stap #2: Controleer de connectie tussen de accu en je fiets

Als je stap 1 gecheckt hebt, kan je doorgaan naar de volgende stap. Het kan zo zijn dat je accu geen verbinding maakt met je fiets. Je checkt of dit het geval is door de accu voor een korte tijd uit je fiets te halen. Wanneer je de accu weer terugplaatst, is het belangrijk dat je zeker weet dat je de batterij goed vast zit. In de meeste gevallen is er ook een ‘klik’ te horen.

Helaas gaat de accu van je elektrische fiets niet voor altijd mee. Je kunt er vanuit gaan dat de levensduur rond de 5 tot 6 jaar ligt. Heb je al een oudere accu? Dan is het wellicht tijd om een nieuwe accu aan te schaffen.

Stap #3: Kijk bij een foutmelding naar de spaakmagneet

Als je op je display een 503 foutcode te zien krijgt bij een Bosch systeem of een W011 code bij Shimano, dan kan het zo zijn dat er problemen zijn met de zogenoemde snelheidssensor.

Deze sensor vind je, samen met de trapkrachtsensor, in de trapas midden onderaan je e-bike. Zodra je begint te trappen geeft de sensor een seintje naar je motor om de trapondersteuning te starten. De spaakmagneet van je snelheidssensor kan verschoven of gedraaid zijn. Als dit het geval is, ontvang je elektrische fiets geen seintje om de trapondersteuning te starten.

Lukt het je niet om de trapondersteuning van je elektrische fiets aan de praat te krijgen? Fietsvoordeelshop.nl repareert zowel aan huis als bij jou aan huis. Maak hier een afspraak voor een reparatie.

RECENTE ARTIKELEN