Waarom je meteen naar de oogarts moet als deurposten opeens krom lijken

-

Een lantaarnpaal die opeens gebogen lijkt. Een stoeprand waar je een knik ziet terwijl je weet dat ie recht is. Of een deurpost die gekromd is en niet weer recht lijkt als je een paar keer hebt geknipperd.

Denk ook aan regels in een boek die golven of het ruitjespatroon van de tegels in de badkamer niet meer regelmatig zien.

Krom wat recht is

Zie je kromme lijnen van dingen die in werkelijkheid recht zijn, dan kan er sprake zijn van maculadegeneratie. Dat is een beschadiging van het centrum van het netvlies, het belangrijkste deel van het oog en het deel waarmee je kijkt. Het komt veel voor, vanaf een jaar of vijftig.  De Amslertest van de Macula vereniging is handig om je zicht te controleren als je dit soort symptomen hebt of twijfelt aan wat er wordt bedoeld.

Vlek in het zicht

Soms wordt de verminderde scherpte beschreven als een doffe of een donkere vlek. Anderen hebben het over een grauwe, een lege of ook wel een rommelige vlek. Het blijkt onmogelijk om naast deze vlek te kijken. Hij beweegt mee, waar je maar kijkt. Bij het aankijken van iemand ontbreken delen van het gezicht.

Niets doen is geen optie

In dit geval is er echt reden om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan voor een verwijzing naar de oogarts. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter de schade beperkt kan worden. Niets doen leidt tot blindheid. In het ziekenhuis zal worden onderzocht of het om de natte of droge vorm gaat. Aan de droge vorm valt helaas nog niets te doen, maar bij de natte vorm bestaat de mogelijkheid van behandeling. Het oog wordt dan verdoofd, waarna de arts er met een injectie medicijnen inspuit.

Risico verkleinen

Maculadegeneratie is niet te voorkomen, maar je kunt het risico erop wel verkleinen. Als je nog rookt, echt meteen stoppen zodat je netvlies voldoende zuurstof via de kleine adertjes in je oog kan krijgen. Gezond eten is ook belangrijk, zet in het bijzonder veel groene groenten (boerenkool, spinazie, sla) op het menu. Elke dag een half uurtje wandelen helpt ook het risico te verkleinen.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN