Waarom dat wijntje er na je 50ste extra inhakt

Het wijntje dat je op je dertigste dronk valt twintig jaar later toch anders.

Vroeg of laat komt het moment dat je je afvraagt of het aan jou ligt, dat dat glaasje wijn er meer in lijkt te hakken dan eerst. Het antwoord is: ja, het ligt aan jou. Een lijf met levenservaring kan minder goed tegen alcohol.

Hoe zit dat?

De gevoeligheid voor de schadelijke gezondheidseffecten van alcohol neemt toe naarmate mensen ouder worden, meldt het Trimbos Instituut. Dat heeft te maken met een aantal lichamelijke veranderingen die met het ouder worden gepaard gaan:

  • afname van het vochtpercentage in het lichaam en toename van het vetpercentage, wat maakt dat de concentratie alcohol in het lichaam toeneemt
  • het zenuwstelsel raakt gevoeliger voor de effecten van alcohol
  • de afbraak en afvoer van alcohol door de maag, lever en nieren verloopt trager

Eerder aangeschoten

De lichamelijke veranderingen zorgen ervoor dat 50-plussers sneller onder invloed raken van een minder grote hoeveelheid alcohol. Hierdoor kunnen zij sneller vallen of ongelukken krijgen met grotere gevolgen (zoals botbreuken) dan andere volwassenen. Bovendien gebruiken veel 50-plussers medicijnen waarvan de interactie met alcohol nog niet bekend is. Alcohol kan de werking van medicijnen verminderen of juist versterken.

Hoeveel drink je?

Onhandig genoeg blijkt uit cijfers dat 50-plussers vaak meer alcohol gaan drinken. Een rol hierin spelen minder gaan werken en pensionering, een toename in financiële middelen, een ingrijpende gebeurtenis, eenzaamheid en het opzoeken van gezelligheid.

Bij de pensionering zit het hem met name in de toename in vrije tijd en de eigen invulling daarvan. Een ingrijpende gebeurtenis (zoals scheiding van de oudere zelf of van de kinderen, ziekte, overlijden van een dierbare) kan voor stress zorgen. Alcohol kan dan gebruikt worden om de gevoelens van stress tijdelijk te verminderen

Alcohol wordt door 50-plussers gewaardeerd als een middel om het sociale netwerk te onderhouden. Eenzaamheid en het opzoeken van gezelligheid spelen vooral een rol in het toegenomen alcoholgebruik van oudere generaties (75-plussers).

Het nieuwste advies

Het advies is om geen alcohol (bier, wijn en sterke drank) te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen.

Matig alcoholgebruik van 1 glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen, maar tegelijkertijd verhoogt het de kans op borstkanker bij vrouwen. Meer drinken dan 1 glas per dag geeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten. Het geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker. De mogelijke voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid.

Handige links

Wil je meer weten over je drinkgedrag, doe dan de test op alcoholinfo.

Ben je 55 jaar of ouder en denk je na over minder drinken? Dan is Moti55 misschien iets voor jou. Moti55 zijn vier gesprekken van een uur met een preventiemedewerker. De gesprekken zijn gratis en dit kan. Met Moti55 kun je bijvoorbeeld erachter komen of je alcoholgebruik eventueel gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Of of je medicijnengebruik samen gaan met het drinken van alcohol. Je bepaalt zelf waar je aan wilt werken en hoe.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.