Veelgestelde vragen over de OV-fiets beantwoordt

-

Snel en gemakkelijk met de OV-fiets naar je eindbestemming en een vast bedrag betalen per 24 uur. Dit zijn enkele voordelen van de OV-fiets, die niet meer weg te denken zijn uit het Nederlandse straatbeeld.

In deze blog lees je de antwoorden op de meest gestelden vragen over alles omtrent de OV-fiets.

Hoe werkt het huren van een OV-fiets?

Wanneer je beschikt over een persoonlijke OV-chipkaart (let op: dus geen anonieme) kun je een OV-fiets huren bij één van de 300 huurlocaties. Deze locaties zijn veelal te vinden bij stations, bus- of metrohaltes en bij P+R terreinen.

De beheerder van de fietsenstalling scant de sleutel en je OV-chipkaart. Vervolgens kun je op de fiets richting je eindbestemming. Is er geen beheerder aanwezig? Dan kun je de fietsboxen openen met behulp van je OV-chipkaart.

Wat betaal je voor een OV-fiets?

Als je een OV-fiets huurt, betaalt je een vast bedrag per dag. Ben je van plan 1 uur de OV-fiets te huren? Dan wordt alsnog het vaste tarief gerekend. Per 1 januari 2023 betreft het bedrag 4,45 euro. Wanneer je meer dan 72 uur de OV-fiets gebruikt, wordt er een toeslag van 5 euro per dag gerekend.

Lever je de OV-fiets in op een andere locatie dan waar je de OV-fiets hebt gehuurd? Dan wordt er 10 euro extra gerekend. Wist je dat het daarnaast ook mogelijk is om je OV-fiets op te laten halen? Hier betaal je 50 euro voor.

Zijn er ook elektrische OV-fietsen te huur?

Momenteel worden er proeven uitgevoerd met de elektrische variant van de OV-fiets. De komende tijd staan deze bij de stations Driebergen-Zeist, Arnhem en Groningen. Meer weten over de elektrische OV-fietsen? Lees het artikel ‘NS test elektrische OV-fiets‘.

Wat moet je doen als je gehuurde OV-fiets wordt gestolen?

Wanneer je OV-fiets wordt gestolen, moet je zo snel mogelijk aangifte doen bij de politie en NS op de hoogte stellen van de diefstal. Stuur je geen proces-verbaal en fietssleutel naar de NS? Dan wordt er een bedrag van 350 euro gerekend. Bij een elektrische OV-fiets bedraagt het te betalen bedrag bij diefstal 1.750 euro. Als je fiets terug wordt gevonden, ontvang je het bedrag terug.

Ben je alleen je sleutel verloren? Dan wordt er een bedrag van 20 euro in rekening gebracht.

Wat zijn de regels als je de OV-fiets mee wilt nemen in de trein?

Als je eindbestemming een eindje weg is van het station, is het handig om een OV-fiets te huren. Wist je dat je OV-fiets mee de trein in mag? De belangrijkste regels betreft het meenemen van de fiets in de trein, lees je hier:

  • Het is toegestaan maximaal één fiets mee te nemen per persoon, met uitzondering van bakfietsen, fietskarren en bolderkarren;
  • De tijden waarop het toegestaan is om je fiets mee te nemen zijn: maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 16 uur en van 18.30 tot 6.30. In het weekend is het de hele dag toegestaan je fiets mee te nemen;
  • Wanneer de drukte in de trein het toelaat, stal je je fiets op de daarvoor bestemde plek in de trein;
  • Schaf een Fietskaart Dal aan. Dit dient als vervoersbewijs van je fiets. Je betaalt hier 7,50 euro voor.

Wat zijn de reacties op het huren van een OV-fiets?

De Fietsersbond heeft in hun digitale nieuwsbrief, de Fietsflits, gevraagd naar de wensen met betrekking tot de OV-fiets. Hier kwamen leuke en opvallende reacties naar voren. Eén daarvan is: “De OV-fiets is overbodig en bedoeld om fietseigenaren uit de trein te houden. Eigen fiets eerst!”

“Eigen fiets eerst”

Ben je het eens met de reactie “Eigen fiets eerst!”? Onze favoriete transportfiets is de Cortina U4 Transport RN3 2023. Deze Transport RN3 is verkrijgbaar in de kleuren blauw mat, donkergrijs mat, lichtgrijs mat en zwart mat, voor een aanschafwaarde van 629 euro. Spullen meenemen tijdens je rit? De Cortina U4 maakt dit mogelijk, met een handig voorrekje en een stevige bagagedrager.

De transportfiets van Cortina is een fijn instapmodel voor stedelijk gebruik. Tevens is deze fiets toegestaan om mee te nemen in de trein. Lees hierboven de regels wanneer je een fiets mee wilt nemen in de trein.

RECENTE ARTIKELEN