Toestanden! Anouk deelt menstruatie op Threads, maakt iedereen boos

-

Wat bezielde zangeres Anouk om vrijdag eens lekker provocerend uit te pakken op Threads, een app van Instagram?

Bij een foto van bebloed toiletpapier in een wc-pot schrijft Anouk: ‘Je pipi eraf hakken, maakt je geen vrouw. Maar dit wel. Word ik nu gecanceld?’

Het was een opmerkelijk ’transfoob’ statement van een vrouw die er in het algemeen om bekend staat een inclusief denker te zijn. Het is 2024, dus meteen iedereen boos: vriend, vijand en bekend Nederland viel prompt over haar heen.

Boze reacties

“Anouk, maak je geen zorgen hoor. Jij gaat om je post niet gecanceld worden, daarvoor ben je veel te geliefd”, schrijft cabaretier Claudia de Breij. “Een stuk geliefder dan transvrouwen. Zij kunnen nauwelijks gecanceld worden, want om gecanceld te worden moet je eerst omarmd zijn geweest en dat krijgen zij een stuk minder dan jij en ik. Daarom kun je ze ook gewoon supporten, of met rust laten.”

‘Terf en transfoob’

Nikkie de Jager, die in 2020 haar coming-out als transgender had, reageert in een bericht op Instagram Stories. “Dat een van de meest nuchtere en gerespecteerde muzikanten van Nederland een schaamteloze terf en transfoob blijkt te zijn, stond NIET op mijn bingokaart voor 2024”, schrijft De Jager (29).

Met de term terf verwijst De Jager naar een Engels acroniem dat staat voor ’trans-exclusionary radical feminist’. Vrij vertaald: een radicale feminist die transgendervrouwen niet als echte vrouwen ziet. Anouk being Anouk had het intussen te druk met mensen blokken om nog te reageren, afgezien van een kernachtig ‘PERIOD”.

Welkom in de perimenopauze!

De vraag blijft toch wat haar bezielde om niet gewoon even door te trekken, zoals een normaal mens zou doen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vic Cle (@vicccle)

Was het een stunt om met extra publiciteit tegenvallende kaartverkoop aan te zwengelen? Wilde ze het haar zes kinderen even extra lastig maken op school? Was het een hormonale aanval? Anouk heeft de vijftig in zicht, misschien was het een Joan Collins’je, die tot ver in de zeventig graag achteloos tampons uit haar tas liet vallen om het te doen lijken alsof ze nog fris en fruitig genoeg was om te menstrueren.

Schokeffect

Hoe dan ook, een onfrisse kiek helpt dat beeld niet. En om haar als Saartjes – we zijn tenslotte ervaringsdeskundigen – alvast even mentaal voor te bereiden: slaat de overgang eenmaal toe, dan deponeer je vanzelf dingen in het toilet waarvoor woorden tekort schieten. Dus als je de wereld écht wilt laten huiveren, kun je beter nog even wachten.

Update 10-02-2023

Anouk neemt haar uitspraken over transvrouwen niet terug: in een nieuw bericht op het berichtenplatform Threads blijft ze achter haar eigen woorden staan. Ze schrijft: ‘Iedereen die je verliest door feiten te spreken, is geen verlies. Het is een uitlijning. Vandaag gaan we verder.’ Ze vult aan met: ‘Geen haat, maar liefde. Voor iedereen.’

Puck van de Heuvel
Puck van de Heuvel
Puck (52) is copywriter en journalist, woont samen met haar man en drie pubers en is nog nooit een smeuïg verhaal tegengekomen waarvan ze niet onmiddellijk het fijne wil weten.

RECENTE ARTIKELEN