‘Toen de erfenis werd verdeeld, bleek mijn inhalige zus ineens gehecht aan de duurste spullen’

-

Jojanne (58) heeft haar zus sinds de verdeling van de erfenis niet meer gezien: ‘Met die trut wil ik niets meer te maken hebben.’

“Inhalig was ze altijd al, mijn oudste zus. Net een ekster. En gierig. Wel profiteren van een ander, maar zelf eens iets voor een ander overhebben, ho maar. Twintig keer uitgebreid bij mij komen eten omdat ze weer eens krap zit, en de ene keer dat ik bij haar ben rijst met saus uit een potje serveren. Typisch mijn zus. Toch had ik een strijd om de erfenis gek genoeg niet zien aankomen toen eerst mijn vader en een halfjaar later mijn moeder overleed. Mijn vader had alles goed geregeld, mijn broer werd executeur-testamentair en dat vonden we allemaal een goede keus. Het testament was duidelijk en up to date. Er was weinig ruimte voor interpretatie en toch ging mijn zus het proberen. Mama had gezegd dat het prachtige, twaalfdelige servies voor haar was – dat het niet in het testament stond, was een foutje – en mijn zus bleek ineens enorm gehecht aan, hoe toevallig, mama’s duurste sieraden. Wie welke ketting zou krijgen, tja, dat was dan weer niet in het testament vastgelegd.

En daar gingen we: de discussie over de sieraden en het servies ontaardde in een strijd waarvoor Napoleon nog was teruggedeinsd. Mijn broer, jongste zus en ik aan de ene kant, mijn oudste zus en haar al even inhalige vriend aan de andere. En maar nare mails en appjes sturen. Op een bepaald moment reageerden we niet meer. ‘We communiceren alleen nog via de notaris’, appte ik steeds  terug, wat je natuurlijk gerust een dieptepunt kunt noemen. En wat zij kon, kon ik natuurlijk ook. Dus verklaarde ik mezelf ook erg gehecht aan de dure kettingen en het servies. Eigenlijk wilde ik niet meedoen met die strijd, maar je wordt er als vanzelf in meegezogen.

We zijn nu twee jaar verder en alles is verdeeld. Onlangs is het ouderlijk huis verkocht en sinds de overdracht heb ik mijn zus niet meer gezien. De erfenis heeft onze familie in tweeën gespleten en dat vind ik heel erg, want het was het allerlaatste wat mijn vader en moeder gewild zouden hebben. Alles wat er is gebeurd heeft ons het ware gezicht van mijn zus laten zien en dat was niet mooi. Met zo iemand wil ik niet meer omgaan.”

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

RECENTE ARTIKELEN