10 smoesjes om je niet in te smeren (terwijl het toch écht moet)

-

Rimpels, pigmentvlekken, huidkanker… We weten allemaal allang dat de zon blijvende huidschade veroorzaakt en dat we ons goed moet beschermen tegen de zon.Geen smoesjes meer, maar smeren dus!

1. “Zonnebrandcrème plakt/ smeert niet lekker”
Dit is per product en merk anders, maar er zijn crèmes die niet plakken en prima smeren. Doel is om een product te vinden dat je zó fijn vindt, dat het geen straf is om je meerdere keren per dag in te smeren. Tip: van sommige merken kun je eerst een kleine verpakking kopen om te testen.

2. “Smeren gaat niet goed in combinatie met mijn make up”
Soms zie je dat er op poeder of foundation een factor staat vermeldt. Helaas is dat niet genoeg. Als er in je foundation factor 15 zit, beschermt dat beduidend minder goed dan een zonnebrandcrème met factor 15. Om de factor zijn werk te laten doen, heb je een hele dikke laag foundation nodig! Die je dan ook regelmatig opnieuw smeert. Zoek daarom naar een zonnebrandcrème die je zonder problemen over je make-up aanbrengt (deze bijvoorbeeld!).

3. “Het is vandaag bewolkt”
De uv-straling die de aarde bereikt, bestaat voor 95 procent uit UVA en voor 5 procent uit UVB. UVB, met name aanwezig in het voorjaar en de zomer, zorgt dat je bruin wordt, maar ook dat je huid zonder bescherming verbrandt. UVA-straling leidt minder snel tot verbranding, maar is met name verantwoordelijk voor huidkanker en huidveroudering. Anders dan UVB is UVA het hele jaar aanwezig en wordt niet tegengehouden door wolken of glas! Het is dus van belang om je het hele jaar, dus ook als het bewolkt is tegen de zon te beschermen.

4. “Ik wil geen vitamine D tekort”
Goed bedacht maar ook makkelijk geregeld; 20 minuten per dag met 1 onderarm of handen en gezicht in de zon is al genoeg voor je dagelijkse dosis vitamine D.

5. “Als ik een kleurtje heb, vind ik mezelf mooier” 
Geen enkele factor beschermt 100%. Factor 30 beschermt voor 97% en factor 50 voor 98%. Dus ook als je een hoge factor smeert krijg je een kleurtje, maar dan wel op een verantwoorde manier.

6. “Die witte waas van zonnebrandcrème is lelijk”
Die waas komt door het gebruikte filter in de crème. Als een minerale filter wordt gebruikt, is dat op basis van titaniumoxide of zinkoxide. Deze filters leggen als het ware een schild op de huid en reflecteren zo het UV-licht. Het nadeel van deze manier van zonbescherming is dat ze een witte laag achter laten en dat je de filters gemakkelijk van je huid af veegt. Als je dit niet prettig vindt, ga dan op zoek naar crème met organische filters. Tip: klik hier voor verdere uitleg over filters.

7. “Vandaag kom ik niet in de zon”
Dit is een hardnekkig misverstand. Wist je dat 30% van de verbranding plaats vindt in Nederland in de speeltuin? Als je buiten komt, ziet de zon jou en moet je je dus beschermen tegen zonschade. Tip: zoek een klein formaat zonnebrandcrème voor in je handtas zodat je nooit verrast kunt worden door een zonnig moment!

8. “Ik heb last van zonneallergie”
Bij een echte zonneallergie ontstaat de allergische reactie door de zon zelf (UV-straling) en dus niet door de zonnebrandcrème. Er bestaan ook allergische reac

ties die worden veroorzaakt door de combinatie van zon en zonnebrandcrème, maar dat is vrij zeldzaam. Tip: de zonnebrand van dr Leenarts is allergy certified, dit wil zeggen dat de kans op een allergische reactie heel erg klein is en deze zonnebrandcrème ook zeer geschikt is voor de meest gevoelige huidjes.

9. “Ik verbrand nooit”
Dat je niet verbrandt, wil niet zeggen dat je huid geen schade op loopt en je het risico op huidkanker vergroot. De huid ‘onthoudt’ elke zonnestraal vanaf de geboorte. Echt, het is nooit te laat om te beginnen met smeren.

10. “Ik zit altijd onder een parasol”
Heel goed! Helaas betekent dit niet dat je je niet in hoeft te smeren. Ongeveer 50% van de UV-stralen bereikt je ook onder de parasol, deze worden namelijk weerkaatst door de bodem om je heen. Dus gebruik ook onder de parasol een zonnecrème met hoge factor (minimaal 30).

Dit artikel is geschreven door drs. Leenarts, maar Saar staat 100% achter de inhoud. In de Suncare lijn van drs. Leenarts vind je betrouwbare en betaalbare zonproducten, zonder onnodige toevoegingen. Kijk hier voor meer informatie. 

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN