Shoppen, eten, cultuur en meer: Duitsland!

-

Als je denkt aan een vakantie, denk je misschien aan verre oorden. Maar dat hoeft helemaal niet. Een paar uurtjes rijden en je stapt uit in een heel andere wereld: Duitsland. Een weekendje struinen door de stad, prachtige wandelingen maken, rust of reuring, bij onze oosterburen kun je alle kanten op. 

Zo’n 41 procent van de Nederlanders kiest voor een korte vakantie. Drie dagen ergens slapen en dan weer lekker naar huis. Zonde om je tijd te verdoen door lang in de auto te zitten én in de naweeën van corona is het fijn niet te ver weg te zijn. Duitsland is wat dat betreft dus perfect. 

Dorpjes en steden 

En daar hoef je je zéker niet te vervelen. Ondanks dat je maar een paar uurtjes over de grens zit, is de cultuur compleet anders. Struin lekker door pittoreske dorpjes met gezellige (vakwerk)straatjes, zoals Cochem of Monschau, of ga voor hippe steden met opkomende buurten en urban architectuur, zoals Hamburg, Keulen of Berlijn. 

Musea in Duitsland 

Als je er dan toch bent, doe dan zeker een aantal musea aan. De Duitse musea leggen de lat namelijk behoorlijk hoog – er zijn er maat liefst 6800. De Bundeskunsthalle in Bonn is altijd fijn, maar ook het Folkwang Museum in Essen en het LWL Museum voor moderne kunst in Münster zijn aanraders. En metropool Berlijn heeft het schitterende Museumsinsel en het Humboldtforum. Ook in Keulen zijn al tien musea de moeite waard. Museum Ludwig, voor mooie moderne kunst, of het Wallraf-Richartz- Museum, voor alles over vroegere eeuwen, bijvoorbeeld. Een andere aanrader is ‘in orbit’ van Tomás Saraceno in Düsseldorf. Dit is een indrukwekkende constructie van stalen netten, ruim 25 beter boven het plein van K21. Als bezoeker kun je de installatie betreden en je tussen de ballonnen op de netten bewegen. 

Tomás Saraceno: in orbit Art Collection – © Kunstsammlung NRW / Studio Tomás Saraceno 2013

Michelin bij de buren

Als je bij Duits eten nog steeds aan schnitzels en bratwursten denkt, zit dat vooral tussen de oren. In Duitsland zijn namelijk maar liefst 13 wijnregio’s en je kunt kiezen uit meer dan 300 sterrenrestaurants. Er zijn volop wijnproeverijen te doen, bijvoorbeeld in Wiesbaden. Ook vind je in Hamburg het Jacobs Restaurant, met veelzijdige gerechten en een imposante keuze aan wijnen. Liever dichterbij huis? Op ruim een uur rijden van Arnhem, in Dorsten, vind je het 2 sterren Michelin restaurant Rosin, gerund door tv-persoonlijkheid Frank Rosin. Regionaal met een gouden randje. Dit wil je! 

Duitsland bezoeken
Wijnproeverij Wiesbaden – © Roger Richter

Shop till you drop 

Van koopjes tot couture en alles ertussenin, winkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Duitsland. Er is een winkelwalhalla in Keulen, maar iets noordelijker rol je in Oberhausen zo het grootste winkelcentrum van Europa in,  het CentrO Oberhausen. Als je liever unieke hebbedingetjes wilt, kun je naar de traditionele Markthalle in Stuttgart of lekker slenteren door de overdekte shoppinggalerie in Leipzig. Fan van designmode? Dan wil je naar Designer Outlet Soltau op de Lüneburger Heide. 

Duitsland
Münster Prinzipalmarkt – © Münster Marketing

Onvergetelijke roadtrips langs kastelen

Wist je dat Duitsland duizenden kastelen heeft? Echt de moeite waard om eens te bekijken, net zoals de stadjes eromheen. Helemaal leuk als je er verschillende aan doet en er een roadtrip van maakt, bijvoorbeeld op de Burchtenroute. Wat je dan zoal bekijkt? Vlak over de grens heb je de burcht in Bad Bentheim. Ook prachtig zijn UNESCO-parels Augustusburg en Falkenlust in Brühl en slot Corvey in Höxter. En dan hebben we het nog niet over alle mooie optrekjes langs de Romantische Rijn. En als je dan toch met de wateren bezig bent: vergeet de pareltjes vlakbij de Moezel niet, zoals Burg Bischofstein en Reichsburg Cochem. In die laatste doe je ook nog eens een heerlijke wijnproeverij. 

Burcht Eltz in de Eifel – © GNTB / Florian Trykowski

Viel Spaß!

Kun je niet wachten om je reisroute uit te stippelen? Kijk eens op germany.travel/duitslanddichtbij want hier vind je nog veel meer informatie over Duitsland en natuurlijk tal van leuke tips. #Duitslanddichtbij 

BEELD Bamberg: oevers van de Regnitz voor het historische stadhuis © Getty Images / Westend61”

RECENTE ARTIKELEN