Sally (47 jaar): “ik vind het belangrijk dat mijn lijf het blijft doen.” #waarismijntaille?

-

In deze portrettenserie vraagt SAAR haar lezeressen alles over opvliegers, extra vetrolletjes en geen taille. In samenwerking met A.Vogel Famosan Contour #waarismijntaille? Dapper gingen ze in lingerie op de foto met een portret waar ze zelf trots op zijn.

“Zo’n drie jaar geleden kreeg ik een aantal vage verschijnselen. Ik merkte dat ik sneller van m’n stuk werd gebracht dan voorheen, had een rothumeur en was sneller geïrriteerd. Wat gebeurt er met me, dacht ik. Het bleek de overgang te zijn. Mijn idee daarvan was dat je daar pas mee te maken kreeg als je 60 was, en ik was midden 40. Jeetje, dit was vervelend. Ik werd ook dikker en dan die zweet- en hitteaanvallen, pfoe. Ik slik wel iets, met name voor m’n humeur. Maar ik ben niet zo trouw. Dus dan vergeet ik het weer in te nemen en zit ik met een ongebreidelde geïrriteerdheid. Als die bui weer over is kan ik er wel om lachen. Om er middenin te zitten is niet leuk. En dan woon ik ook nog eens met twee pubers in huis. Zie je het voor je? Ach mijn arme man heeft het soms zwaar te verduren.

Ik vergelijk de overgang een beetje met een zwangerschap of een bevalling. Iedereen kan je vertellen hoe het is en hoe je je zal voelen, maar je weet het pas echt als je het zelf meemaakt. Ze hadden er alleen wel even iets op mogen uitvinden zodat dit korter kan zeg. Kijk, ik vind het niet erg om ouder te worden, maar dat het gepaard gaat met een hoop gedoe daar heb ik geen zin in. Dikker worden vind ik op zich ook nog niet zo’n ramp, maar van de combinatie van die twee word ik niet zo blij. Dan vraag ik me af: wat staat me allemaal nog meer te wachten? Ik wil me niet nóg dikker en nóg hormonaler voelen. Ik vroeg laatst aan m’n moeder hoe zij de overgang heeft ervaren. Zeg ze doodleuk dat ze er niet echt mee te maken gehad heeft. Nou ja zeg. Het positieve van de overgang is dat mijn haar dunner wordt. Ik heb namelijk vrij dik, ontembaar, krullend haar en sinds de overgang kom ik er steeds makkelijker doorheen. Ik snap nu ook dat vrouwen van een bepaalde leeftijd – die dus in de overgang zitten – hun haar kort en pittig gaan knippen. Met zo’n dunne coupe valt er soms geen eer meer aan te behalen.

Favoriete foto van Sally

Een goeie vriendin is 8 jaar ouder dan ik ben en bij haar is de overgang voorbij aan het gaan. Met haar praat ik er veel over. Want hoe houd je het leuk? Waar zit je invloed nog wel? De eerste paar jaren dat ik dikker werd heb ik vaak genoeg gedacht: ik ga wel afvallen en dan pas ik al die leuke kleren weer. Maar nu besef ik me dat ik erop moet letten dat ik niet zwaarder word. Ik was voorheen vrij mager, helemaal niet mooi eigenlijk. Ik had een snelle stofwisseling en hoefde nooit moeite doen om af te vallen. Ik moest eerder moeite doen om aan te komen. Sinds de overgang komen de kilo’s er langzaam bij. Eerst 5 en toen 10. En toen ik besloot dan maar te gaan sporten werd ik nog dikker. In totaal ben ik 30 kilo zwaarder dan op de oude foto. En dus heb ik nu maat 44 en kan ik geen getailleerde jurkjes meer aan. Ik let op wat ik naar binnen schuif, maar diëten kun je het niet echt noemen. Ik leef gewoon door en in het weekend gaan we uit eten of lekker borrelen. Ik ben dol op kaasblokjes, chips, gedroogde worsten, stokbroodjes met aïoli en Italiaans eten.

Pas geleden ging ik met een vriendin wildkamperen. Een week lang hebben we met een rugzak op onze rug door Schotland lopen stampen. En van die ene week bijna alleen maar wandelen ben ik slechts 600 gram afgevallen. Nou ja, daar hoef je het dus niet voor te doen. Ik denk dat ik het maar moet accepteren. Dit is mijn nieuwe lijf en die irritante overgang hoort daar voorlopig bij. Een taille zou fijn zijn, maar het allerbelangrijkste vind ik dat mijn lijf het blijft doen.”

Dit interview is gemaakt in samenwerking met Famosan Contour van A.Vogel. Famosan Contour helpt vrouwen in de overgang om op gewicht te blijven1x en helpt tevens bij opvliegers2x. Door de hormoonschommelingen tijdens de overgang kan de stofwisseling veranderen, waardoor het soms moeilijker is om de kilo’s eraf te houden, maar ook de verdeling van vet over je lichaam kan veranderen. Voor het behoud van je figuur2x kun je ook A.Vogel Famosan Contour gebruiken. Natuurlijk blijft gezonde voeding en voldoende beweging belangrijk.

Wil je meer weten over de overgang? Kijk op avogel.nl/waarismijntaille 

1 Yerba mate 2Salvia xGezondheidsclaims in afwachting van Europese wetgeving

 

Fotografie Bernice van Wissen

RECENTE ARTIKELEN