Recalcitrant door tips praktijkondersteuner: ‘Uit frustratie pak ik nog een chocoladereep’

-

Nienke moest naar de praktijkondersteuner van de huisarts. Een best meisje, hoor. Maar die adviezen? Die sloeg Nienke bij het boodschappen doen alweer in de wind. 

Ik kijk haar aan en probeer te luisteren. Ondertussen denk ik; wat een jong meisje. Ze is praktijkondersteuner van de huisarts. Eigenlijk begrijp ik niet wat ik hier doe en hoe ik hier terecht ben gekomen.

Cholesterolwaarden en 50+

Ze vertelt me over mijn ietwat hoge cholesterolwaarden. Die waarden werden duidelijk nadat ik een bloedtest had gedaan omdat ik zo moe was de laatste tijd. Alle waardes waren goed, behalve de vitamine d en mijn cholesterol.  Op zich was dat laatste niet zo gevaarlijk omdat ik naast een te hoog cholesterol toch een hele lage bloeddruk heb. Altijd al gehad. Dat weet ik door de metingen tijdens mijn zwangerschap lang geleden en de metingen bij de bloedbank. Elke keer wanneer ik daar kom om plasma te doneren meten ze mijn bloeddruk. ‘Keurig’, is altijd wat ik te horen krijg.

‘Wat kilo’s kwijtraken’

Maar goed, er valt toch wel wat te doen aan dat te hoge cholesterol. Gelukkig hoef ik geen pillen maar ik kan wel mijn eetgewoontes aanpassen. Terwijl de praktijkondersteuner van alles vertelt merk ik dat mijn aandacht weer afgeleid wordt. Wat ik nog wel mee krijg is dat ik niet meer dan drie eieren per week mag eten. Jammer want daar zit ik al gauw op. Het is ook goed om wat kilo’s kwijt te raken, zegt ze ook nog.  Dat lijkt me een goed idee, maar dat probeer ik al mijn hele leven. “Rood vlees is ook niet zo goed voor je cholesterol”, voegt ze eraan toe.

Minder alcohol drinken

Terwijl ik mijmer over het avondeten dat ik zo moet gaan halen heeft ze het over bewegen. Ik vertel dat ik wandel en zwem. Daarna gaat het ineens over alcohol “Liever niet elke dag en niet meer dan 1 glas alcohol per dag” zegt ze. Ik reken uit hoeveel ik drink en weet dat ik daar in ieder geval wel iets aan kan doen want gemiddeld drink ik meer dan 1 glas wijn per dag.

Waardes moeten anders

De ondersteuner print nog wat informatie uit en vult nog een aanvraagformulier voor laboratoriumonderzoek in. “Dan kun je over een half jaar zelf een afspraak maken en dan kijken we of de waardes in dat half jaar veranderd zijn”.

Wijn is in de aanbieding!

Ik knik braaf en loop de praktijk uit. Even later sta ik in de supermarkt. Boodschappen doen voor het avondeten. Voor ik bij de groenten kom zie ik dat de wijn in de aanbieding is. Drie flessen voor tien euro. Een koopje en nog lekkere wijn ook zo weet ik uit ervaring. Daarna doe ik de rest van de boodschappen. Terwijl ik de flessen wijn op de kassaband leg voel ik me schuldig. Heeft ze zo haar best gedaan, die jonge praktijkondersteuner. En moet je mij nu zien. Uit frustratie pak ik nog een chocoladereep die in de bak voor de kassa ligt. Ik peins er niet over om over een half jaar te checken of mijn cholesterol is gedaald.

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

Nienke Gorter
Nienke Gorter
Nienke Gorter (52) schrijft, koppelt en zingt. Ze is getrouwd met Marcoen die mensen wakker schudt. Zoon Teun gaat in Zweden studeren en dochter Pien is van de regenboogvlaggen en wil juf worden. Nienke woont vol tevredenheid in Amersfoort.

RECENTE ARTIKELEN