Toen Pasen nog om de palmtak draaide. En meneer Pastoor

-

Komen haar kinderen voor Pasen tegenwoordig hun studentenhuis niet uit, het deert Irma niets. Want gewoon een vrije dag, mijmerend aan hoe het vroeger was, is mooi genoeg. 

Vroeger was Pasen ingetogen. Niet vergelijkbaar met Kerst. Kerst was een echt familiefeest, uitbundig, met veel eten, cadeautjes, versiering. Pasen was rust, zon, lentebloemen en de kerk. Op school maakte we een palmpasenstok, met een zelfgemaakte brood-haas bovenop. En die mochten we dan heel trots mee naar huis nemen.

Ik zat op een katholieke school, waar de nonnekes nog les gaven, dus was er volop aandacht voor Pasen. Het ging niet om eieren, maar om meneer pastoor die verhalen kwam vertellen. Al meteen na Carnaval waren we ermee bezig. Echt vasten deden we niet, maar het moest wel allemaal wat ingetogener. Met Pasen moesten we eerst naar de kerk, maar thuis wachtte me steevast een enorm chocolade-ei. Feest.

Natuurlijk verfde mijn moeder eieren, met verftabletjes in pannen, waardoor de eieren felblauw, felroze en felgroen werden. Het is mij later nooit meer gelukt om zulke mooie kleuren te fabriceren. In mijn herinnering was het op de paasdagen zelf was het altijd mooi weer. Ik mocht voor het eerst mijn nieuwe zomerjurkje aan, na de kerk kwam familie langs om koffie te drinken en ’s avonds aten we brood met gekleurde eieren. Dat was Pasen.

In de tijd van mijn kinderen vierden we het al wat uitbundiger. Natuurlijk werden er eieren geverfd. De complete eethoek zat onder de verf, maar dat mocht de pret niet drukken. Samen versierden we paastakken en de eettafel, het ontbijt bestond vooral uit mierzoete schuimkuikens en chocolade-eieren.

Nu is het weer Pasen. Mijn kinderen zijn de leeftijd van eieren verven allang voorbij. Pasen is een wat vage feestdag geworden, waarvoor ze niet eens meer uit hun studentenhuizen komen. Geen eitjes, kerkdienst, geen familiebijeenkomst, het ziet er zelfs naar uit dat het dit jaar met Pasen nog niet eens echt voorjaar is.

Om me heen zie ik hoe Pasen een soort tweede kerst wordt. De hele familie bij elkaar, brunch of diner in een restaurant. Maar ach, we hebben door het jaar heen al zoveel verplichtingen. De kids zijn altijd welkom, maar willen ze met Pasen gewoon lekker thuis blijven, dan is dat ook prima. Voor mij voelt Pasen niet echt als een feestdag, maar meer als een extra dagje vrij en dat is ook heerlijk. Geen tassen vol boodschappen, geen drukte, niet koken voor 15 man.

En eieren verven doe ik straks wel weer met de kleinkinderen.

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

 

Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.

RECENTE ARTIKELEN