Niks geen gezellige lentekriebels, maar helse hooikoorts: wat nu?

-

Veel gehoord van niezende 50+ vrouwen: ‘Ik heb geen hooikoorts, nooit gehad ook’. Nou, zoals in de overgang wel meer veranderd, is er ook geen peil meer te trekken op je allergische reacties, helaas.

Niezen, kuchen, traanogen en niet helemaal lekker? Het kan een verkoudheid zijn, griep zijn of een gevalletje corona zijn (misschien toch even testen?). Heb je geen koorts of verhoging, maar wel een loopneus en het gevoel dat je je ogen wel zou willen uitkrabben, dan is hooikoorts een serieuze optie.

Extreme reactie

Hooikoorts is een allergie voor bepaalde pollen. Zie het als een overdreven reactie van je immuunsysteem wanneer je in aanraking komt met stuifmeel dat in de lucht vliegt.

via GIPHY

Je lichaam maakt dan een enorme hoeveelheid histamine aan, wat leidt tot een allergische reactie. En dan ontstaan de bekende hooikoortsklachten: niezen, hoesten, kriebels in je neus, rode ogen et cetera.

Overgang

Veel vrouwen herkennen hun klachten niet als hooikoorts omdat ze er eerder nooit last van hebben gehad. Door veranderingen in je immuunsysteem tijdens de overgang, kun je echter ineens last krijgen van nieuwe allergieën.

via GIPHY

Je lichaam heeft door alle veranderingen meer stress in deze levensfase. De afname van de vrouwelijke hormonen werkt ook niet mee, waardoor je afweersysteem het zwaar te verduren heeft.

via GIPHY

En daardoor kan je immuunsysteem tijdens de overgang anders reageren op allergenen van buiten, zoals de pollen die hooikoorts veroorzaken, maar ook op bepaalde voedingsmiddelen of parfums.

Pollenallergie

Aan hooikoorts is op zich niet zoveel te doen, met speciale therapieën moet je ruim voor de symptomen beginnen. Als je geluk hebt, worden de klachten minder als de pollen waar je zo sterk op reageert uit te lucht zijn. Wel kun je actie ondernemen om symptomen als niesbuien, vermoeidheid, hoofdpijn, kriebelhoest, een drupneus en branderige en jeukende ogen te verminderen en toch een beetje menselijke dag te hebben.

 • Slik antihistamine-tabletjes (Reactine, Allerfree of een vergelijkbaar huismerk), die zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist. Goed om te weten: blijf ze slikken tot de plant of boom waar je last van hebt is uitgebloeid. Effectiever dan de categorie medical taping, honing en kruidenthee.
 • Als je toch bij de drogist bent: oogdruppels tegen de jeuk, zoals Pollinsan, bijvoorbeeld. Bewaar ze in de koelkast, de koelte kan zalig zijn.
 • Ook al wil je je ogen wel uitkrabben van de jeuk, niet wrijven. Koud, nat washandje erop tot je een beetje verlichting voelt, daarna druppelen.
 • Moet je een lange rit maken, sluit dan de blowers in de auto.
 • Hoe lekker het ook is met het raam een stukje open te slapen, in dit geval hou je het beter dicht.
 • Een beetje vaseline in de neusgaten smeren vangt een deel van de pollen op zodat er minder op het neusslijmvlies terecht komt.
 • Buiten een zonnebril dragen beschermt je ogen deels tegen rondzwevende pollen en bij gebrek aan zon zie je er meteen reuze Greta Garbo uit. Hoe breder de pootjes, hoe beter: het heeft niet het effect van een skibril, maar alle kleine beetjes helpen.
 • Kom je van buiten naar binnen, neem dan even je ogen en neus af met een vochtige tissue.
 • Spoel ’s avonds even je haar uit of was het. Haar vangt veel pollen, die komen op je kussen terecht en daar lig je dan ’s nachts met je gezicht in – dat helpt niet.
 • Hang je was niet aan de droogmolen of aan de waslijn, zo vangt textiel veel pollen waar je extra last van kunt krijgen. Veel buiten geweest? Kleren in de was en schone aantrekken.
 • Het is even oefenen, maar het helpt wel om pollen te verwijderen: de neus spoelen met lauw, iets zout (3 tl zout op 1 liter) water, bijvoorbeeld met een neti-pot.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN