Maria: ‘Mag je dan echt helemaal niets meer zeggen?!’

-

Maria (54) snapt er niets van. ‘Er mag helemaal niets meer gezegd worden”, hoort ze steeds vaker van leeftijdsgenoten om zich heen. Terwijl zij zelf vindt dat haar 28-jarige dochter best wel eens gelijk heeft als het heeft over “dingen die je niet meer mag zeggen.”

“Het was een gezellig diner met vrienden. We zijn al jaren bevriend met dit stel en ze kwamen bij ons eten. Ik had gekookt, mijn man Wim had de wijn geregeld. Het was leuk, tot de man van het bevriende stel, Tom, het ineens had over zwarte mensen die bij hen in de buurt wonen. Hij noemde ze, zonder blikken of blozen, het n-woord.

Het n-woord zeggen we niet meer

Ik zei toen dat we dat niet meer zeggen tegenwoordig. Legde hem zelfs uit waarom: het n-woord komt voor het eerst voor in de zeventiende eeuw, uit de tijd van de slavernij. Het woord stamt af van het Spaanse ‘negro’, wat zwart betekent. Deze naam – in een tijd waarin slaven minderwaardig waren – ging dus alleen over uiterlijk. Met dit woord duw je mensen in een venster van slavernij en minderwaardigheid, dat moet je niet willen.

‘Blanke vla mag zeker ook niet meer?’

“Maar die mensen zíjn toch het n-woord? We mogen ook echt helemaal niets meer zeggen tegenwoordig”, zei Tom. Wederom bleef ik rustig en probeerde ik uit te leggen hoe pijnlijk dit kan zijn. “O ja? En straks is blanke vla zeker ook geen blanke vla meer, want dat is dan ook racistisch. Net als n-zoenen niet meer mogen of Jodekoeken. Wat een onzin allemaal!”

Non-argumenten

Het zijn de grootste non-argumenten van de wereld: ‘mogen we dan niks meer zeggen’ of ‘straks mag dit of dit ook niet meer’ en toch worden ze veelvuldig gebruikt door mensen. Ik snap gewoon echt niet dat er mensen zijn die zo vast willen houden aan ‘tradities’ (in hoeverre je het n-woord een traditie kunt noemen). En stel dat de namen van die producten veranderen, hoe heeft Tom daar dan last van? Niet!

Tijden veranderen

En het allerergste vind ik, de ‘mogen we dan niks meer zeggen’-mensen, zijn vooral mensen van mijn generatie. Waarschijnlijk ‘omdat we het altijd zo deden’, maar die kan wat mij betreft ook meteen in het rijtje van non-argumenten. Vroeger zaten vrouwen altijd thuis, werkten ze niet en zorgden ze alleen voor het huishouden, dat hebben we ook ‘altijd’ zo gedaan, tot we dat niet meer deden en kijk nu eens: een samenleving waarin vrouwen gewoon meedoen aan de maatschappij (zij het nog steeds achtergesteld, maar daar wordt aan gewerkt).

Woke zijn

Mijn dochter, een jonge vrouw van 28, vertelde laatst iets over ‘woke’ zijn. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik wél wars ben van hoe Engelse woorden steeds meer in hun intrede doen in onze taal, maar dat is zij gelukkig ook. Ik vond het vooral interessant. Woke komt uit het Afro-Amerikaans Engelse ‘woken up’ – wakker geworden. En het heeft het vooral te maken met bewustzijn van de racisme politiek. Het is toch mooi dat steeds meer mensen ‘woke’ zijn en dat we anderen aanspreken op dingen die wel of niet meer kunnen?

‘Waarom vasthouden aan iets dat anderen kwetst?’

En ook als je het er niet mee eens bent, snap ik gewoon niet dat je per se wilt vasthouden aan iets dat anderen kwetst. Als peuter 1 tegen peuter 2 zegt: ‘ik vind het niet leuk als je me zo noemt’, dan leren we peuter 1 dat ze dat niet moeten doen. Waarom geldt dat niet voor volwassenen? Dus nee, het n-woord zeggen ‘we’ niet meer. Net als dat zwarte piet inderdaad racistisch is. Mensen van kleur wórden gediscrimineerd – net als andere minderheden in onze samenleving. En dat heeft niets te maken met jouw blanke vla na je oerhollandse avg’tje of je Jodekoek bij je bakkie pleur, Tom.”

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN