Leven met een oud hondje? Het is elke dag weer spannend

-

Ella deelt haar leven met vier honden en twee poezen. Never a dull moment, zeker niet met een broos oudje dat nog altijd voor verrassingen zorgt.

Het was nooit mijn bedoeling om vier teckels tegelijk in mijn leven te halen, maar soms loopt het leven zoals het loopt en ik zou ze voor geen goud willen missen.

De jonkies hebben zo’n beetje de leeftijd van menselijke studenten met vergelijkbaar gedrag. Ze spelen woest, lallen en brallen met elkaar, zouden het liefst leven op rondslingerende pizzapunten en slapen ondersteboven gestapeld zonder ooit een stijve nek te krijgen.

Golden Girls

De twee oudjes zijn Golden Girls die gaarne in hun eigen omgeving zijn en regelmaat op prijs stellen. De een heeft een stevige hartruis, de ander wordt over een paar weken veertien. Die laatste, grande dame Josephine,  kwam bij me als een roodharig bolletje geluk en had een moeilijke jeugd met mijn eerste teckel Bella, die als bejaarde niet zat te wachten op druk grut.

Pientje en Pippa, 2014

Pientje dartelde zich er dapper doorheen en was na Bella’s verscheiden ondanks de moeizame relatie zo eenzaam dat ze snel een zusje kreeg: Pippa. Wederzijdse liefde op het eerste gezicht, inmiddels al twaalf jaar.

Pillen & prikken

Pien zit onherroepelijk in de winter van haar leven – beetje doof, geen haarscherp zicht meer – maar draait op haar manier nog aardig mee, met dank aan dure pillen en nog duurdere prikken tegen de pijntjes en ongemakken. Er zou ongetwijfeld nog aan haar gesleuteld kunnen worden, maar de dierenarts en ik zijn het er over eens dat in deze fase kwaliteit van leven het belangrijkste is. Ze mag gewoon een lekkere ouwe dag hebben, met mij als mantelzorger.

Eigenwijs hondje

Pientje houdt van een beetje struinen en graven, en stooft graag in het zonnetje. Haar intense hekel aan wandelen, reeds aanwezig als pup, rechtvaardigt ze nu met haar eerbiedwaardige leeftijd.

Pientje en Pippa, 2014

Zodra ze moe wordt, of veinst dat ze geen poot meer kan verzetten, vlei ik haar in de buggy, waar ze knus onder een plaidje de wereld tot zich neemt en zich welwillend laat aaien door iedereen die we tegenkomen. Ze eet met smaak, ze snurkt in een wolk van ergonomisch traagschuim en zachte dekbedjes en de verontwaardiging is nog altijd groot als ik met slechts één snoepje op de proppen kom. Voor de nacht liggen er plasmatjes voor haar klaar, net als toen ze nog een pup was – het is allemaal héél Circle of Life.

Zorgjes en zorgen

Nu is ze natuurlijk een hondje van de dag, dus ik ben elke ochtend weer opgelucht als ik beneden kom en haar verstoord zie opkijken, omdat het voor haar ongeacht het tijdstip te vroeg is. Qua ochtendhumeur doen we niet voor elkaar onder. Maar soms zijn er ook momenten dat mijn hart zinkt. Zoals gisteren, toen ze tien keer naar buiten wilde om daar uit een bloempot te drinken. Binnen staat een schaal met water dat tweemaal daags wordt ververst, maar de voorkeur gaat toch uit naar drinken uit plassen, de vijver of smerige  bloempotten.

Moeilijke beslissingen

Alleen leek ze niet meer te weten hoe ze moest drinken. Rondscharrelen in de tuin, mislukte pogingen, onrustig, zoeken, beetje gedesoriënteerd. TIA gehad? Iets anders dramatisch? Was dit dan toch het begin-van-het-einde-moment waarop er moeilijke beslissingen zouden moeten worden genomen? Hart in mijn keel, worst case scenario in mijn hoofd. Je weet dat het moment ooit komt, maar toch…

Rare hobby

Pien, 2014

Ik stond het handenwringend aan te zien en lepelde uiteindelijk maar een beetje water bij haar naar binnen om te checken of ze nog een slikreflex had. Hierbij ontdekte ik een enorme klont klei in haar bakkes, die ze bij het graven gebruikt als schepje. Souvenir van de ochtendwandeling in het bos, gebeurt wel vaker, maar ditmaal had ze ‘m wel erg goed gecamoufleerd. Klont eruit gehaald, hond dronk onmiddellijk de bloempot half leeg, wierp me een tevreden blik toe en waggelde naar binnen voor een dutje.

We ademen uit. Ik hoop dat ze zo tweehonderd jaar mag worden.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN