Kun je een beetje schilderen, dan is dit je kans om er méér uit te halen

-

Hou je van schilderen en van een uitdaging? Het vervolg op De Nieuwe Vermeer is iets waar creatief Nederland handenwrijvend naar uit kan kijken.

Het leest als een spannend boek; in de avond van 3 oktober 1771 slaat het Nederlandse zeilschip Vrouw Maria in een zware storm vast op de rotsen, vlak voor de kust van Finland. De schade lijkt aanvankelijk mee te vallen. Gedurende zes dagen probeert de crew met man en macht het schip te bergen. Tevergeefs, door het slechte weer. Als in de ochtend van 9 oktober het weer eindelijk is opgeklaard, blijkt de Vrouw Maria in de nacht te zijn verdwenen. Met aan boord één van de grootste kunstschatten ooit…

De Gezonken Meesters

De Gezonken Meesters biedt creatief Nederland de unieke kans om een eigen versie te maken van één van de gezonken werken. Alles mag, abstract of figuratief, geschilderd of op welke kunstzinnige manier dan ook. De winnende werken worden na afloop geëxposeerd op een bijzondere plek in Nederland. Centraal staan werken van Gerard Dou, Paulus Potter, Gabriël Metsu, Gerard ter Borch, Adriaen van Ostade en Philips Wouwerman. Klik hier voor meer informatie over de werken.

Maak het missende schilderij

Het verhaal van de Vrouw Maria vormt de rode draad door de zes afleveringen; elke week staat één gezonken werk centraal. De opzet van De Gezonken Meesters is verder vergelijkbaar met De Nieuwe Vermeer. Elke week krijgen twee geselecteerde meesterschilders de opdracht van hun leven: maak het missende schilderij zoals de betreffende meester dat zelf gedaan zou hebben. Zij laten hun eigen stijl volledig los. Daarnaast is er een groep amateur-, beginnend of professionele kunstenaars die thuis aan de slag gaat. Ook zij worden gevolgd in de afleveringen. Bij hen gaat het om de persoonlijke interpretatie van het gezonken werk. Hierbij is alles mogelijk en toegestaan.

Meedoen

MAX is op zoek naar creatievelingen. Enthousiastelingen die deel uit willen maken van het project en binnen drie maanden een gezonken werk nieuw leven in willen blazen, kunnen zich opgeven. Ervaring is geen vereiste, de wedstrijd is voor iedereen vanaf dertien jaar. Aanmelden kan tot uiterlijk 28 april 2024 via deze link. Het programma, gepresenteerd door Dionne Stax, is in het voorjaar van 2025 te zien bij MAX op NPO 1.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN