“Il Primo Giorno Della Mia Vita is een fascinerende film over wat er kan gebeuren na je dood”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Il Primo Giorno Della Mia Vita.

Il Primo Giorno Della Mia Vita

Een mysterieuze man overtuigt drie vreemden om plaats te nemen in zijn auto. Hij brengt ze naar een hotel, geeft ze een kamersleutel en nodigt hen uit voor het ontbijt van de volgende ochtend. Daar worden de twee mannen en een vrouw worden geconfronteerd met de komst van een jongen van veertien jaar, die ook in het hotel verblijft. De mysterieuze man vertelt ze de vorige dag allemaal op het punt hadden gestaan om zelfmoord te plegen en dat hij ze nog een kans wil geven om één week hierover na te denken. Hij laat ze zien wat er gebeurt als ze er niet meer zijn.

In Il Primo Giorno Della Mia Vita leren we de vier “zelfmoordmensen” in één week goed kennen. De mysterieuze man (overigens een geweldige rol van Toni Servillo, die we kennen als acteur uit La Grande Belleza) vraagt na de verrassende week aan zijn gasten om opnieuw de keuze te maken tussen willen leven of niet.

Dat de Italiaanse regisseur van de film, Paolo Genovese, er plezier in heeft om mensen in onverwachte situaties te brengen, bleek al eerder. Zo maakte hij ook het succcesvolle Perfetti Sconosciuti, waarvan de Nederlandse remake ‘Alles op tafel’ ook een daverend succes was.

Ik vind deze intrigerende film bijzonder, omdat ik zelf, net als vele anderen, enorm nieuwsgierig ben naar hoe het verder gaat na mijn dood. Hoe zal mijn crematie eruitzien? Wie zullen daar zijn? Wat gaan ze zeggen en kom je er dan pas achter wie werkelijk iets voor je betekend heeft? In deze film, die een draak had kunnen worden door valse sentimenten, is het nergens klef of onwaarschijnlijk. Toen ik de bioscoop verliet, dacht ik alleen maar: wat een bijzonder gegeven en wat heeft deze regisseur Paolo Genovese toch een fantasievolle geest!

Vanaf 3 augustus in de bioscoop.

Aantal sterren: ★★★★

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN