Ik kan niet bakken, maar zie graag hoe een ander een taart verkloot

-

Marjolein heeft niks met bakken, maar kijkt ademloos naar de Netflix-serie Nailed it. Nu weet ze toch maar mooi dat je bakspray overal voor kunt gebruiken, ook voor je lijf.

LEES OOK: Een taart bakken – hoe moeilijk kan het zijn

Het leukste aan koken is bakken. En het fijnste aan bakken is het beslag. Ik vraag me af waarom we op verjaardagen niet gezellig met zijn alleen een grote kom cakebeslag oplepelen. Veel leuker dan een saaie plak cake. Ik heb me weleens gewaagd aan een dino-taart voor de zesde verjaardag van mijn zoon. Lichtgevend blauw, met druipende wit-blauw gevlekte tanden en alleen maar als dino te herkennen omdat ik de bakvorm er strategisch naast had gelegd.

Bakken is zeg maar niet mijn ding. Maar nu is er op Netflix het geweldige programma Nailed it. De formule: drie deelnemers moeten in twee uur Instagram-waardige baksels maken. Een bruidstaart met drie verdiepingen, een jamdonut met een piratenthema, een halve meter hoge Rapunzeltaart met draak en ridder.

Voorwaarde: de deelnemers moeten van bakken houden, maar er geen ruk van kunnen. Het gaat bij de eerste aflevering direct gierend mis als een oud-politieagent het recept negeert en chocola in een magnetron opwarmt. Na vijf minuten hangen er dikke rookwalmen in de studio. De driekoppige jury kijkt hoofdschuddend toe. Taarten komen halfgaar de oven uit,  opgestapelde taarten dreigen om te vallen, Rapunzel kijkt alsof al maanden geen man heeft gehad, een Valentijnshart lijkt op een uitgerukt mensenhart en een donut op een aardappel.

Deelnemer Amanda is in de ban van jurylid Jacques Torres, een chocolatier uit Parijs. Elke keer als ze over hem praat, gaat de camera over op soft-focus en klinkt er Franse accordeonmuziek. Van deelnemer Toni komt de onvergetelijke quote: ‘Een bakkerij openen is mijn droom, het bakken zelf is mijn nachtmerrie.’ Het is een half uur lang feest op mijn tv.

Als je er al iets van opsteekt is het dat je bakspray overal voor kunt gebruiken, ook voor je lijf. Nailed it. Eindelijk bakken op niveau. Mijn niveau.

 

BLIJF OP DE HOOGTE VAN SAAR
Schrijf je
hier in voor de nieuwsbrief

Marjolein van Rest
Marjolein van Rest
Marjolein van Rest (47) is journalist en schrijfster, woont in een Vinexwijk en heeft zwarte band karate. Ze wilde vroeger leeuwentemmer worden, tegenwoordig droomt ze van een rol in een Bond-film. Marjolein heeft een vriend en drie puberkinderen.

RECENTE ARTIKELEN