Spring naar inhoud
  • Abonnement Saar
    • Saar
    • Saar in België
    • Nieuwsbrief
  • Familie & Vriendinnen
  • Sex & Relatie
  • Werk & Geld
  • Rimpels & Kwalen
  • Mode & Uitgaan
  • Psyche & Idiotie
SAAR Magazine
Menu
  • Abonnement Saar
    • Saar
    • Saar in België
    • Nieuwsbrief
  • Familie & Vriendinnen
  • Sex & Relatie
  • Werk & Geld
  • Rimpels & Kwalen
  • Mode & Uitgaan
  • Psyche & Idiotie

Ik heb kale plekken op mijn hoofd

haarverlies

Karin (56) verliest steeds meer haar en loopt erbij als een – haar woorden – vlassige rat. “Als vriendinnen balen dat ze  grijs worden denk ik: mens, wees blij dat je tenminste haar hebt.”

“Het begon met een steeds vollere borstel. Niks aan de hand, dacht ik. Komt vast door de overgang. Maar het werd steeds erger. Bij het wassen durfde ik bijna niet meer over mijn hoofdhuid te wrijven, omdat ik er hele bossen uitspoelde. En er waren dagen dat ik wakker werd met complete plukken op mijn kussen. Mijn ooit mooie, dikke haar werd steeds dunner en ik kon wel janken, omdat ik er niets meer mee kon. En ook wel omdat haaruitval voor artsen nou niet meteen reden is om actie te ondernemen. Het levert geen acuut gevaar op, het is vaag, het kan aan zoveel dingen liggen. Maar intussen was ik er wel de hele dag mee bezig. Haar is je kroon, je vrouwelijkheid. Zonder haar zie je er al snel oud of ziek uit. En kale plekken staan zo ontzettend armoedig, mensen kijken naar je alsof je een freak bent.

LEES OOK We doen een rondje 50+ vrouwen met rode haren 

Het heeft even geduurd voor ik eindelijk bij een goede specialist terecht kwam, via mijn assertieve kapster die maar bleef roepen dat dit niet normaal was. Lang verhaal kort: overgang, schildklier van de leg, auto-immuunziekte: alopecia areata. Over mijn hele hoofd heb ik kale plekken, soms zo groot als een oude rijksdaalder. Die zijn helemaal kaal, terwijl er omheen gewoon haar groeit, heel raar. Zoals mijn dochter zegt: ‘Je bent gewoon een heel lieve naakthond.’ Van haar kan ik het hebben, bij anderen ben ik altijd hysterisch bezig om de schade te camoufleren. Ik noem het mijn ‘verborgen verdriet’.

Er was een vriendin die opperde om het heel kort te laten knippen zodat het niet zo dun meer zou lijken, maar dat durfde ik niet. Want dan zag je ook de kale plekken veel beter, terwijl ik die met lang haar nog een beetje kon verdoezelen. Ik heb ook wel eens een pruik geprobeerd, maar dan voel je dus de hele dag dat je een pruik ophebt. Met een hoofddoek ziet het er al snel uit als chemo, met een tulband ben ik net een travo. De beste oplossing zijn haarstukjes die ik er met angst en beven inschuif, omdat ik bang ben dan ze ook het omliggende haar beschadigen. Om die reden durf ik er ook geen extensions in te laten zetten. Als ik niet hoef te werken, laat ik mijn haar het liefst zoveel mogelijk met rust. Ik draag geen pet omdat ik stoer ben of een bad hair day heb, maar puur omdat ik er zonder bijloop als een vlassige rat.

Een effectieve behandeling is er nog niet, eigenlijk kan alleen je lijf het zelf oplossen. Dus ik probeer zo gezond mogelijk te leven, om het gevoel te hebben dat ik er zelf in investeer. De plekken zijn met laser behandeld, het meest effectief waren injecties met corticosteroïden in mijn hoofdhuid, maar het effect daarvan is tijdelijk. Er is één plek waar nu weer wat haargroei tevoorschijn komt, maar er is ook een nieuwe plek bijgekomen, dus reden voor optimisme is er niet.

Ik ben er altijd mee bezig. Zit mijn haar een beetje, zijn er geen kale plekken te zien? Als ik vrouwen hoor zuchten over grijs worden denk ik: mens, wees blij dat je tenminste haar hebt. Ik zou tekenen voor een dekkende bos grijs en er elke dag blij mee zijn. Tegelijk durf ik er ook niet teveel over te klagen. Bij het passen van pruiken zat ik tussen de kankerpatiënten, die op hun beurt weer liever kale plekken dan kanker zouden hebben. En dat begrijp ik best.

Maar het maakt mijn verdriet en onzekerheid er niet minder om. Soms denk ik: ik wil rust, ik laat de hele boel kaalscheren en neem een pruik. Maar goed, ik heb nog haar van mezelf. En dat ene plekje waarmee het nu beter gaat, geeft toch weer een beetje hoop. Dus voorlopig blijf ik toch nog de vrouw die steeds angstvallig naar haar hoofd tast, of haar vier tot vijf haarstukjes nog wel goed zitten. In de hoop dat ik het nooit meer mee hoef te maken dat een collega me er eentje nadroeg en met een vies gezicht zei: ‘Euh, Karin, je bent wat verloren’.”

LEES OOK Weg chagrijn en uitvallende haren: Yolan ging aan de hormoonpillen

Tags: alopecia areata haarverlies kale plekken op het hoofd overgang schildklier
Share on Facebook Share on Twitter

Over de auteur

Monica Oliveira

Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.

Lees verder:

  • 28 fantasieën over mijn leven als honderdjarige

  • Scandinaviërs zweren erbij: een anti-rimpel formule van binnenuit

  • 8 kilo aankomen in 12 dagen, Miriam krijgt het voor elkaar

Ook interessant

Vakantie dicht bij huis, maar dan net even anders

Over SAAR

Saar Magazine is het leukste tijdschrift voor de hele jonge, vrolijke, fijne, leuke, frisse, slimme 50plus vrouw, die dus wel al 50 is, maar nog lang niet achter de geraniums gaat zitten. Het magazine verschijnt 6 x per jaar.

Social Media

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Volg ons op Instagram

Tijdschrift Saar

WAAR KOOP IK SAAR?
Haalt u de Saar toch liever in de winkel of de supermarkt? Hier kunt u uw woonplaats invullen en dan verschijnen vanzelf de verkooppunten.

IK HEB EEN VRAAG OVER MIJN ABONNEMENT
Heb je al een abonnement en heb je de Saar nog niet ontvangen of heb je een andere vraag? Bel dan Abonnementenland op 0251 – 257924. Of stuur een e-mail naar klantenservice@aboland.nl

Adverteren en contact

Saar Magazine is een redactioneel onafhankelijke site, met af en toe een advertentie. Dat staat er dan natuurlijk gewoon bij. Adverteren? Kijk op de site van Snippet Media voor meer informatie..

PRIVACY & COOKIEBELEID

“Als je onze websites of apps gebruikt, verzamelen Snippet Media en derden (zoals adverteerders of social media netwerken) gegevens over jou met behulp van cookies of andere technieken. Gegevens die worden verzameld, zijn bijvoorbeeld jouw surf- en kijkgedrag. Deze gegevens gebruiken we om de website te analyseren en te verbeteren. Daarnaast om ervoor te zorgen dat je informatie en advertenties te zien krijgt die voor jou relevant zijn. Adverteerders en sociale media netwerken gebruiken de gegevens ook om profielen op te bouwen en om jou te kunnen volgen als je doorsurft naar websites buiten onze website. Door op akkoord te klikken, ga je hiermee akkoord. Als je meer wilt weten, lees dan onze privacyverklaring hier ’’

Saarmagazine is een uitgave van Snippet Media.