Hoe laat je jouw puber meedraaien in het huishouden?

-

De leeftijd is aangebroken dat jouw puber eigenlijk zou moeten meedraaien in het huishouden. Je wil graag dat hij of zij een bepaalde verantwoordelijkheid krijgt die ook nodig is voor in de toekomst. Nu is het met een puber best lastig om afspraken te maken over klusjes, daarom hierbij drie stappen waarmee het helemaal goed zal komen. 

Stap 1: Begin met simpele en de nodige klusjes

Begin altijd met makkelijke klusjes om je puber een beetje gemotiveerd te krijgen. Denk hierbij ook aan klusjes die nodig zijn om te leren voor je kind, zoals kleding wassen in de wasmachine. Hier vind je wasmachine kopen tips. Motiveer je puber om de was te doen door uit te leggen hoe handig en belangrijk dit is. Als de puber bijvoorbeeld op zichzelf wil wonen in de toekomst, moet hij of zij wel een eigen wasje kunnen draaien. Anders natuurlijk geen schone kleding en een puber wil absoluut niet stinken bij zijn of haar vrienden. Ook als hij of zij op reis gaat is het erg handig om kleding te kunnen wassen. Genoeg redenen om uit te leggen waarom jouw puber dus kan leren kleding te wassen in de wasmachine.

Stap 2: Houd je puber gemotiveerd

Pubers moeten gemotiveerd blijven om klusjes of taakjes in het huishouden uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van beloningen. Dit kan in de vorm van zakgeld na het uitvoeren van zijn of haar klusjes. Een beloning of motivatie hoeft natuurlijk niet per se geld of iets materieels te zijn. Een idee is om je puber een maand lang elke week twee verschillende klusjes te laten doen. Daarna mag hij of zij kiezen welke klusjes het leukste vindt voor de volgende maand. Zo is het dus een soort beloning om de meest favoriete klusjes uit te voeren.

Stap 3: Hou consistentie door bijvoorbeeld een schema

Pubers hebben consistentie nodig om te zorgen dat hij of zij ook daadwerkelijk blijft helpen in het huishouden. Hiervoor moet je duidelijke afspraken maken. Denk bijvoorbeeld aan een schema dat jullie samen maken met de dagen en klusjes uit het huishouden die gedaan moeten worden per week. Hierdoor wordt het niet te veel een optie om mee te helpen, want pubers vinden het erg moeilijk om zich ergens aan te houden als ze de keuze hebben om ook iets anders te gaan doen. Zolang alles in goed overleg gaat is het geen verplichting, maar een samenwerking.

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN