Goed nieuws: uitslapen is hartstikke gezond

-

We kunnen opgelucht ademhalen: als je doordeweeks te weinig slaapt kun je dat compenseren door in het weekend flink uit te slapen.

Uit een gezamenlijke studie van Zweedse en Amerikaanse onderzoekers blijkt dat mensen die te weinig slapen een grotere kans hebben om vroegtijdig te overlijden dan mensen die genoeg slapen. Het onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Sleep Research, werd afgenomen bij meer dan 30.000 deelnemers, over een periode van dertien jaar. De kans op vroegtijdig overlijden is hoger bij mensen die consequent te weinig (minder dan vijf uur per nacht) of te veel (meer dan negen uur per nacht) slapen dan bij mensen die zo’n zes à zeven uur per nacht slapen.

Maar nu komt het: als we doordeweeks te weinig slapen, maar in het weekend flink uitslapen, leven we net zo lang als mensen die elke nacht voldoende slapen. Onderzoeker Torbjörn Åkerstedt: ‘Het blijkt dat weinig slaap gedurende de werkweek geen risicofactor voor vroegtijdig overlijden is, als je in het weekend medium tot lang slaapt. Daarmee compenseer je de slaap die je die week hebt gemist.’

Wij zeggen: draai je komend weekend nog een keer knorrend om en geniet ervan.  Je doet het voor je gezondheid.

bron Mashable

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

RECENTE ARTIKELEN