Doe mee voor de 50+ sisterhood én meer kennis over de clitoris!

-

Het gegeven dat de lieve lusten na de menopauze opdrogen? Het is meer hear say dan wetenschappelijk bewezen. Jij kunt helpen om wél duidelijkheid te krijgen over seksualiteit na de menopauze (spoiler alert: je libido is niet dood!).

Laten we het even hebben over de clitoris, toch wel een van de leukste plekken van een vrouwelijk lichaam, omdat dit orgaan van groot belang is voor seksuele opwinding. Er is nog maar bitter weinig over bekend. Zo denken veel mensen dat het alleen om het puntje aan de voorkant van de vulva gaat, maar in werkelijkheid vertakt ie zich van binnen in twee armpjes die onder de schaamlippen doorlopen. En het weefsel beval zwellichaampjes zodat de clitoris in volume kan toenemen, een beetje te vergelijken met een erectie.

Meer kennis over de clitoris

Om er meer over te weten te komen, zoekt het UMC Amsterdam naar vrouwen die willen meewerken aan een onderzoek in het AMC in Amsterdam. Het duurt ongeveer drie uur en is niet belastend: je vult anoniem vragenlijsten in en kijkt zo’n 25 minuten in een MRI naar neutrale en erotische beelden. Niet alleen help je de onderzoekers, onder leiding van Dr. Stephanie Both (Hoofd afdeling Seksuologie en Psychosomatische Gynaecologie/Obstetrie) aan meer kennis, je helpt er ook de 50+ sisterhood mee vooruit.

Meten is weten

Over seksualiteit en de menopauze zijn veel ideeën die eigenlijk helemaal niet wetenschappelijk bewezen zijn. Duidelijk is dat je hormoonhuishouding verandert en dat je daardoor minder vochtig kunt worden en dat de bekleding van de vagina dunner kan worden. “Mogelijk verandert ook de clitoris onder invloed van die afnemende geslachtshormonen, maar dat weten we gewoon nog niet”,  zegt Both.

Mythes doorprikken

“Dit onderzoek dient om dat in kaart te brengen. Of de seksuele respons echt minder wordt en wat je nodig zou kunnen hebben om ook in de postmenopauze een bevredigend seksleven te hebben. We willen daarnaast kijken of alle heersende mythes rond veroudering en seksualiteit wel kloppen. Als je iets maar vaak genoeg hoort, ga je er soms vanzelf in geloven. Terwijl de realiteit soms helemaal anders kan zijn.”

Zin om mee te doen?

Voor het onderzoek vraagt het UMC het volgende:

  • Vrouwen ouder dan 45 jaar, die al minstens een jaar niet meer menstrueren
  • die een vaste seksuele relatie hebben die al langer duurt dan zes maanden
  • die fysiek gezond zijn en geen hormoontherapie gebruiken
  • en die een heteroseksuele oriëntatie hebben.

Scan de QR-code voor meer informatie of vraag die aan op clisek@amsterdamumc.nl

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN