“De Turkse film Burning Days is een mooie, gelaagde en spannende film, waar je helemaal in op gaat”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Burning Days én een documentairetip.

Burning Days

In het prachtige openingsbeeld van de Turkse film Burning Days zien we twee mensen die op de rand van een gigantisch diep zinkgat balanceren. Het zijn de vrouwelijke rechter van het fictieve provincieplaatsje Yaniklar en de pas gearriveerde, vanuit Ankara aangestelde nieuwe officier van justitie, Emre.

Emre signaleert het gevaar van het zinkgat, dat ontstaan is door de watercrisis in het dorp, maar de rechter zegt dat het niet zo’n vaart zal lopen en goed komt. Niets is minder waar. Er loopt namelijk een gerechtelijk onderzoek naar het verschijnen van die zinkgaten, waar de vorige officier van justitie overhaast zijn handen van aftrok en met stille trom vertrok. In het kader van dit onderzoek zou de burgemeester van Yaniklar maatregelen moeten nemen over de watervoorziening, maar hij maakt zich liever druk over zijn herverkiezing als burgemeester.

De ambitieuze Emre is van plan om orde op zaken te stellen, maar vergist zich in de kracht en de macht van de gewoonten van de plaatselijke bevolking. Het merendeel van de lokale bestuurders zijn corrupt en geenszins van plan om zich de les te laten lezen door die jonge officier van Justitie. Sterker nog: ze doen er alles aan om Emre het leven onwerkbaar en zuur te maken.

Ik vind Burning Days een prachtige en fascinerende film, waar je na een wat traag begin volkomen wordt ingezogen. Het script is geraffineerd en onvoorspelbaar. Het schetst een beeld van een provinciestad, waar vriendjespolitiek en geweld de boventoon voeren en kwaadaardige geruchten mensen kapot maken. Als je zin hebt in een mooie, gelaagde en spannende film, moet je zeker naar Burning Days gaan!

Vanaf 30 maart in de bioscoop. 

Aantal sterren: ★★★★

Extra: Daughters of the Sun

Deze week is ook de documentaire Daughters of the Sun in de bioscoop te zien. Deze film van de Nederlands-Koerdische regisseur Reber Dosky, vertelt het hartverscheurende verhaal van duizenden Jezidi meisjes en vrouwen die door IS-strijders van hun familie werden gescheiden en onder dwang tot de islam werden bekeerd. De meisjes en jonge vrouwen werden op een markt verkocht als (seks)slavinnen. In de film doen een aantal vrouwen op camera verslag over de gruwelijkheden die hen zijn overkomen. Nu zij weer vrij zijn, proberen ze een nieuw leven op te bouwen.

Daughters of the Sun is genomineerd voor de Dutch Movies Matter Award en in samenwerking met Movies That Matter en Stichting Vluchteling komen een zestal vrouwen uit deze film naar Nederland om hun verhaal te doen tijdens het festival.

24 maart t/m 1 april in diverse film theaters in Nederland

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN