‘De film Madres paralelas is een ode aan de alleenstaande, hardwerkende, moedige moeder”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Madres paralelas en Silence of the Tides

Madres paralelas

De prachtige film Madres Paralelas is een ode aan alle alleenstaande, hardwerkende, moedige moeders en het gecompliceerde moederschap.

“Een Don Quichot over het moederschap”, noemde de Spaanse maestro Pedro Almodovar deze film toen hij er in 2011 aan begon. Het resulteerde in zijn achtste samenwerking met steractrice Penélope Cruz, die voor haar rol in deze film de acteerprijs won op het festival van Venetië.

Cruz speelt een van de twee “parallelle moeders” uit de titel: twee heel verschillende vrouwen, die tegelijkertijd in hetzelfde ziekenhuis bevallen van hun kind. Beide vrouwen zijn single en ongepland zwanger geworden. Janis (Penélope Cruz) van middelbare leeftijd is blij, maar de jonge Ana (Milena Smit) is bang en onzeker. De uren voor de bevalling brengen de vrouwen samen door, waardoor ze op korte termijn een hechte band ontwikkelen. Hun ontmoeting wordt het begin van een warme vriendschap. Een schokkende ontdekking zal hun vriendschap zwaar op de proef stellen.

Opvallend is de maatschappelijke lading van de film. Via het verhaal van het zoeken naar het lijk van de overgrootvader van Janis, die vermoord werd tijdens de Spaanse burgeroorlog en in een massagraf werd gegooid, duikt de maker in de nog altijd voortdurende naweeën van de Spaanse Burgeroorlog, die honderdduizenden doden tot gevolg had. Van meer dan honderdduizend van die doden, veelal strijders aan de progressieve republikeinse zijde, zijn de lichamen nooit teruggevonden. Pas sinds kort wordt er actief naar de lichamen gezocht.

Ik vind deze film erg goed, niet alleen omdat het verhaal heel bijzonder is, maar ook herkenbaar. Penélope Cruz laat alle facetten zien van de vreugde van een pas bevallen moeder, maar toont ook het verdriet van een moeder die voor een onmogelijke keuze wordt gesteld: kiest zij voor een afschuwelijke bekentenis of voor een wreed zwijgen? 

Het is bijzonder dat Pedro Almodovar als man zo goed in vrouwenhoofden weet te kruipen en hun gedachten weet te verwoorden. 

Aantal sterren: ★★★★

Silence of the Tides

Heb je zin om je een dik uur helemaal onder te dompelen in prachtige natuurbeelden en het geluid van water, dieren, storm en stilte? Maak dan een zentrip met de Nederlandse docufilm Silence of the Tides.

Silence of the Tides van de Nederlandse regisseur Pieter-Rim de Kroon is een bijzonder cinematografisch portret van het internationale Waddengebied. Dit werelderfgoed bevat de waddeneilanden in Nederland, Denemarken en Duitsland. De film biedt een hypnotiserende blik op de contrasten van de seizoenen: leven en dood, storm en stilte, massa en individu. Een poëtische film zonder voice-overs of interviews tegen een overweldigend decor van lucht, water, wind, mist, sneeuw en voortdurend veranderd licht. Ik vind het een beeldschone, geniale blik op het zinderende Waddenleven.

Aantal sterren: ★★★★

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN