De bekende klachten bij vrouwen in de overgang

-

Wanneer we het hebben over klachten die we typisch vinden passen bij de welbekende overgang, dan hebben we het natuurlijk over opvliegers en ook het enorme zweten tijdens de nacht. Gelukkig niet iets om je zorgen over te maken, maar wel ongemakkelijk vinden de meeste vrouwen. Zelfs in de winter kan het namelijk voorkomen dat je ineens flink begint te zweten ‘s nachts of gewoon voelt dat je hoofd tijdens een gesprek met je collega’s. Andere klachten die we vaak horen bij vrouwen die in de overgang zijn, zijn natuurlijk het onrustiger slapen, heftige emoties en ook gewichtsschommelingen. Omdat lang niet iedere vrouw ‘last’ heeft van dezelfde klachten, maar we misschien wel prettig vindt om te weten hoe je deze klachten kunt herkennen, hebben we de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet.

Onrustig gevoel

Een van de klachten waar veel vrouwen van middelbare leeftijd zich direct in zullen herkennen, is dat je je tijdens de overgang een stuk onrustiger voelt. Vaak heb je een wat hogere hartslag, waardoor je een opgejaagd gevoel kunt ervaren. Het is daarom belangrijk voldoende rust te nemen. Dit kun je doen door ‘s avonds op tijd naar bed te gaan, maar ook door te zorgen dat het thuis allemaal zen is. Een goede manier om dit te doen, is door een lekkere Woodwick kaars met lavendel of andere rustgevende geur aan te steken. Niet iedere vrouw is zich er namelijk van bewust dat geur enorm veel impact kan hebben op onze emoties, vooral als we ons onrustig en opgejaagd voelen. Een lekkere geurkaars in combinatie met het lezen van een goed boek een absolute aanrader om je direct een stuk relaxter te voelen.

Zin in ander eten

Tijdens hormonale veranderingen kan je smaakbeleving ook veranderen, wat resulteert in een verlangen naar andere voedingsmiddelen. Vergelijk het maar met de plotselinge trek in augurken tijdens de zwangerschap of de onweerstaanbare drang naar chocolade vlak voor je menstruatie. Misschien word je gevoeliger voor smaken en begin je beter te proeven. Opeens kunnen gerechten waar je normaal gesproken dol op bent je tegenstaan, terwijl iets wat je eerst verafschuwde nu juist je favoriete gerecht is geworden. Een ander aspect dat de verandering in smaak veroorzaakt, is de afname van speekselproductie waarmee veel vrouwen tijdens de overgang te maken krijgen. Speeksel is nodig om voedsel op te lossen en daardoor kun je smaken beter waarnemen. Als je mond erg droog is, kunnen pittige gerechten de slijmvliezen prikkelen. Zelfs tandpasta kan dan als te scherp ervaren worden.

Accepteer dat je veranderd

Waar de een er geen ander probleem mee heeft dat ze in de overgang is, vindt de ander dit enorm erg. Omdat je er niets aan kunt veranderen, kun je maar beter accepteren dat het zo is. Dus mocht jij je onrustig voelen, kijk dan eens voor een heerlijke geurkaars op de webshop Geurvoorjehuis.nl voor verschillende geurkaarsen, oliën of heerlijke geurstokjes. Een lekkere geur zorgt namelijk direct voor een ontspannen gevoel, waardoor het opgejaagde, waar ‘de overgang’ toch vaak bekend om staat, een stuk minder wordt.

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN