Het voorjaar komt eraan, de zon wint aan kracht en we moeten het echt even over de bescherming van je huid hebben.
Vooropgesteld: een beetje zon is goed voor je. ‘Zonlicht in de lente en zomer is de belangrijkste bron van vitamine D, belangrijk voor je weerstand en sterke botten en spieren’, volgens het KWF. ‘Je lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met zonnestralen. Vitamine D krijg je ook een beetje binnen via voeding. Bijvoorbeeld door het eten van vette vis.’
Hoe lang in de zon?
‘Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. In de lente en de zomer is het voor de meeste mensen voldoende om elke dag een kwartier met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon te zijn. Het is nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn. Maar dan niet langer dan een paar minuten! Dat kan echter niet altijd. Kinderen moeten altijd beschermd de zon in.’
Je moet het van de komende maanden hebben: ‘In de herfst en winter staat de zon te laag om vitamine D aan te maken’, volgens het KWF. ‘Gelukkig slaat ons lichaam vitamine D dat we aanmaken in de zomer op in ons lichaamsvet. Dat gebruiken we in de herfst en winter. Bescherm jezelf weer na de onbeschermde minuten. Want de zon is ook een belangrijke veroorzaker van huidkanker. Gebruik dus zonnebrandcrème, bescherm jezelf met (UV)kleding en ga regelmatig uit de zon.’
SFP en vitamine D
Maak je met zonnebrandcrème op genoeg vitamine D aan? Jawel. Maar dan moet je wel langer dan een kwartier in de zon. De meeste mensen die zich met zonnebrandcrème beschermen doen dat ook wel. Smeren met zonnebrandcrème is belangrijk. Want dan voorkom je – als je goed smeert – dat je verbrandt.
50+ en huidkanker
Juist dat verbranden is zo gevaarlijk. Huidkanker is inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). De meest voorkomende types huidkanker zijn basaalcelcarcinoom (BCC, circa 70% van alle nieuwe patiënten), plaveiselcelcarcinoom (PCC, circa 20%) en melanoom (circa 10%). Daarnaast zijn er nog enkele zeldzame vormen van huidkanker, zoals Merkelcelcarcinoom.
Kijk je naar wie de klos is, dan zie je dat vanaf een jaar of vijftig steeds meer mensen de diagnose krijgen. Dat is logisch omdat zonschade zich door de jaren heen opbouwt. Dat het steeds vaker wordt vastgesteld bij Boomers en Generatie X komt omdat die in hun jonge jaren meestal onbeschermd buiten waren en ook nog wel eens naar de zonnebank gingen voor een kleurtje.
Christie laat alles zien
Dit bericht op Instagram bekijken
Voormalig topmodel Christie Brinkley is zo iemand en deelt beelden van de ingreep nadat een plek bij haar basaalcelcarcinoom bleek te zijn. “Het goede nieuws is dat we er vroeg bij zijn en dat ik geweldige dokters had die me weer hebben dichtgenaaid als een haute couture Dior”, schrijft ze bij haar post (veeg naar links voor alle beelden). “En het andere goede nieuws is dat jullie die allemaal kunnen voorkomen door je goed tegen de zon te beschermen.”
“Ik ben het vrij laat serieus gaan nemen, dus deze ouwe zeemeermin / tuinvrouw smeert voortaan dik met SPF30, draagt lange mouwen en een hoed met een brede rand. En ik laat mijn lijf regelmatig controleren, dat is een must. Ik had het geluk dat die van mij werd gevonden toen ik een van mijn dochters vergezelde naar haar afspraak waarbij al haar sproeten onder een vergrootglas werden bekeken. Toen ze klaar was vroeg ik of de dokter ook even wilde kijken naar een bultje dat ik voelde als ik foundation aanbracht. Hij wierp en een blik op, wist meteen dat een biopt nodig was en deed die ter plekke. Dus zorg dat je je eigen geluk in de hand houdt en maak vandaag nog een afspraak om je te laten checken.”
Nooit meer iets missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!