Chocola eten op de top van Europa: hier moet je heen

-

Hoofdbeeld: Grande-Dixence dam in de Thylon region ©Valais/Wallis Promotion – Alban Mathieu. Grande Dixencedam 

Even weg uit de stress, ratrace en crisis-chagrijn? Loop het allemaal lekker van je af op de hoogste bergen van Europa. Geniet van het uitzicht en haal diep adem. Neem er een lekker stuk Zwitserse chocolade bij en je vakantie kan niet meer stuk. 

In het zuiden van Zwitserland, ingeklemd tussen Frankrijk en Italië, ligt de regio Wallis, ook wel Valais. Je vindt hier de hoogste bergen van Europa (4000 meter!), eindeloos veel wandelpaden en lekker veel zon. De bergtoppen zorgen voor een spectaculair uitzicht en de dorpjes voor gezelligheid. Kortom, de ideale plek om je in de natuur te storten. Ontspannen kan hier goed in die frisse berglucht. Als je een beetje van bewegen houdt, zit je hier al helemaal goed, want je kunt hier echt heerlijk wandelen, hiken en fietsen. Al zin? Deze hoogtepunten wil je hier zeker niet missen: 

1. Lekker veel energie 

Uitgeroepen tot World Heritage Site door Unesco, is de gigantische Grande Dixence-dam (bijna 300 meter hoog en 700 meter lang) een sterk staaltje Zwitsers trots. Deze indrukwekkende dam in de Thyron Region is een van de grootste ter wereld en ligt op 2000 meter hoogte. Het stuwmeer erachter vangt water op van 35 gletsjers en strekt zich kilometers ver uit. Deze dam voorziet voor maar liefst 20% van de totale hoeveelheid Zwitserse energie: dat zijn 400.000 Zwitserse huishoudens. Je kunt op de ‘Zwitserse Eiffeltoren’ een wandeling maken, met een gids op pad en alles leren over hoe energie opwekken met een stuwdam in zijn werk gaat. Op dertig minuten rijden vind je het stadje Sion, de hoofdstad van Wallis. Een prachtige bergweg voert je hiernaartoe (mits je geen angst voor haarspeldbochten hebt). 

2. Golddiggers opgelet 

De Romeinen hoopten hier al goud te vinden en honderd jaar geleden werkten zo’n 500 arbeiders in de mijn, op zoek naar goud. Tijdens een rondleiding door de de goudmijn in het grensdorp Gondo in Brig-Simplon, aan de zuidgrens van Zwitserland, leer je alles over de goudkoorts in de 18e en 19e eeuw. Wil je liever zelf op zoek, dan kan dat ook. Met vuist en chisel kun je een stuk erts weghakken (en dan maar hopen dat er een klompje in zit). Ook kun je laarzen aantrekken, om gewapend met spatels en pannen in het water op zoek te gaan naar goud. Het zeven van het zand, zeker als er glitters worden aangetroffen, schijnt je meteen met de goudkoorts te bevangen.

 

  

Op zoek naar goud in de Brig-Simplon Region © Brig Simplon – Jan Geerk 

3. Sheeple, not people 

Van juni tot september graast de Walliser Schwarztnase (zóó bijzonder, die witte schaapies met zwarte neusjes!) lekker buiten op de 3000 meter hoge Gornergrat en geloof ons, dat wil je zien. Hun zwarte gezichten, gedraaide horens en een lekker wollige witte vacht zijn echt bijzonder. De makkelijkste manier om ze te bewonderen is om een retourticket van Zermatt naar de Gornergrat te nemen. Vandaar hiken maar naar de schapen. 

 

Bezoek de schaapjes in Gornergrat/Zermatt© Gornergrat Bahn 

 

4. Lekker kabbelend 

Trek een dag uit om de bissen te ontdekken, de irrigatiekanalen met bergwater in Nendaz-Veysonnaz. De wandelpaden maken een lange wandeltocht bijzonder aangenaam. De Bisse de Vex voert langs twee bisses, en deze wandeling is goed te doen – ook als je niet zo ervaren bent. Als je hier ergens zen van wordt, dan is het wel het geluid van het kabbelende water gedurende je tocht. Je kunt onderweg picknicken, maar ook lekker eten in het dorpje Planchouet, waar je je bijvoorbeeld heerlijk tegoed kunt doen aan een driegangenmenu van lokale gerechten. 

Wandel langs de bissen tussen Veysonnaz en Nendaz © Etienne Bornet 

 

Dus, nu weet je het: in Valais kun je eigenlijk alle kanten op. Er is zoveel moois, lekkers en leuks te doen, waardoor je geheid ontspannen terugkomt. Meer info of alvast je route uitstippelen naar het fijne Zwitserland? Lees meer op valais.ch 

We schreven dit artikel in samenwerking met Het Switzerland Tourism 

RECENTE ARTIKELEN