‘Back to Black’ is een ode aan zangeres Amy Winehouse

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. 

Deze week tipt ze Back to Black, een ode aan één van de meest iconische muzieksterren van de 21e eeuw: Amy Winehouse.

(c) Dean Rogers | Focus Features

Britse zangeres Amy Winehouse was amper 27 toen ze in 2011 overleed aan de gevolgen van een alcoholvergiftiging. Back to Black vertelt de tragische levensloop van de superster.

Markante stem

Winehouse was gezegend met een unieke zangstem en groeide in korte tijd uit tot een legende. Ze brak in 2007 internationaal uit door met haar album Back to black en scoorde hits met You know I’m no good, Valerie en de megahit Rehab.

(c) Dean Rogers | Focus Features

Ondanks al haar successen was Amy niet gelukkig en raakte verslaafd aan alcohol. Toen Amy hevig verliefd werd op haar latere echtgenoot Blake Fielder-Civil kwam zij door hem ook in aanraking met cocaïne en heroïne.

(c) Dean Rogers | Focus Features

In combinatie met de alcohol en haar anorexia/boulimia was dat een wel heel heftige aanslag op haar toch al frêle lichaam.

De meningen zijn verdeeld

(c) Dean Rogers | Focus Features

Op de socials is veel kritiek geweest op deze film, omdat die geen recht zou doen aan Amy Winehouse. Ik ben het daar niet mee eens. Ik vind dat de Britse actrice Marisa Abela een heel authentieke Amy heeft neergezet. Bovendien heeft ze maandenlang geoefend om het specifieke stemgeluid van Winehouse te vertolken en heeft zij heel verdienstelijk alle liedjes zelf ingezongen.

(c) Dean Rogers | Focus Features

Ook de rol van haar grote liefde Blake Fielder-Civil wordt fantastisch gespeeld, door Jack O’Connell. Geweldig is de scene waarin Amy kennis maakt met Blake in een café en hij haar versiert met geestige grapjes en een balorig dansje. Ontroerend zijn de scenes tussen Amy en de door haar innig geliefde oma Cynthia (Lesley Manville), die helaas vroegtijdig overlijdt.

(c) Dean Rogers | Focus Features

Maar ook Winehouse’s relatie met haar vader Mitch is meer dan warm. Hij, een taxichauffeur, houdt zielsveel van zijn dochter en probeert haar te helpen in haar carrière, maar hij faalt in alle opzichten om Amy te behoeden voor foute platenbazen, de drugs en de alcohol.

Na de fantastische documentaire Amy van Asif Kapadia uit 2015 is deze productie misschien voor de die-hard fans te romantisch, maar ik vond het gewoon een heerlijke film.

4 sterren ★★★★ (4 sterren), Back to Black draait vanaf 18 april in de bioscopen.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN