Als je je werk zat bent (hoef je niet meteen ontslag te nemen)

-

We kennen de gesprekken allemaal wel. ‘Hoe is het op je werk?’, ‘Mwoa, een beetje hetzelfde’. Eigenlijk zou je wel meer uitdaging willen, maar het is… zo comfortabel, het betaalt goed of je hebt geen zin om te gaan solliciteren en ergens weer helemaal opnieuw te moeten beginnen. Klein beginnen, binnen de baan waar je zit, kan ook.

Voor je het weet is het zover. Je werkt 10, 15, 20 jaar bij hetzelfde bedrijf. Precies weet je het al niet meer, want de jaren beginnen in je hoofd een beetje door elkaar te lopen. Jaarlijks werk je met je collega’s met eenzelfde soort schema, af en toe vindt er een reorganisatie plaats, je bent er op je plek, je verdient inmiddels lekker, maar toch… maar toch… een andere invulling van je dag of een beetje variatie zou niet weg zijn. Maar weggaan, solliciteren in deze tijden, misschien maar gewoon blij zijn met wat je hebt toch?

Wat we vergeten is dat je, als je iets wil veranderen aan je werk, niet meteen alles om hoeft te gooien. Natuurlijk, je kunt nieuw werk gaan zoeken, voor jezelf gaan beginnen, je baan opzeggen en kijken wat er op je pad komt. Maar je kunt ook: binnen je baan op zoek gaan naar andere richtingen of vanuit je baan langzamerhand iets voor jezelf starten. Lees deze inspirerende voorbeelden maar eens:

Mieke (52): “Ik werkte bij een zorgverzekeraar op de klantenservice. Jaren en jaren. Ik hou ervan om met mensen om te gaan, juist ook als ze in de knel zitten, dus het werk paste goed bij me. Maar toen de kinderen uit huis gingen, besefte ik dat ik iets anders wilde gaan doen. Dat ik me meer wilde ontwikkelen. Ik heb dat aangegeven bij mijn leidinggevende en samen zijn we gaan kijken welke functies binnen het bedrijf ik interessant zou vinden. Uiteindelijk ben ik een opleiding marketing gaan volgen in de avonduren en werk ik nu op de marketing afdeling. Nooit gedacht dat ik dit zou kunnen en dat dit mogelijk zou zijn.”

Michal (49): “Als manager HR had ik een hele goede baan. Ik was opgeklommen binnen het bedrijf waar ik ooit als stagiair was begonnen en kon me niet voorstellen dat ik er ooit weg zou gaan. Ik wilde dat wel, maar hoe dan? Het leek me veel te eng om mijn zekerheden op te geven. Toen ik een functioneringsgesprek had, heb ik het zomaar op tafel gegooid. Dat ik eigenlijk ook nog wel eens buiten het bedrijf zou willen werken, maar dat ik uit angst bleef. Tot mijn verbazing was mijn baas heel meedenkend en hebben we samen een traject uitgestippeld waarbinnen ik nog een jaar binnen het bedrijf heb gewerkt, maar ook langzamerhand mijn eigen praktijk kon opbouwen. Ik ben nu een arbeidscoach en sinds drie maanden, verdien ik er echt een goed maandsalaris mee. Wat ben ik blij dat ik mijn verlangens gedeeld heb met mijn baas.”

CURSUS – Goed idee: op je 50e voor jezelf beginnen

Deze maand lees je op SAAR véél over werk. Van inspirerende 50+ vrouwen die iets anders zijn gaan doen tot de ervaringsverhalen van hoofdredacteur Barbara en alles er tussen in. Ook toe aan wat nieuws? Doe dan onze cursus. Want ja: ook na je 50e zitten er veel mensen op je te wachten.

Femke Sterken
Femke Sterken
Femke Sterken is een van de oprichters van SAAR. Nog geen vijftig, maar on her way. Ze houdt van roze koeken, cheese onionchips en zoveel mogelijk ‘leggen’ (als in liggen op de bank, in bed, en op een zonnebedje met een cocktail in de hand).

RECENTE ARTIKELEN