Tweede leg: ‘Ze vinden me gelukkig geen oude taart’

-

Je bent eindelijk verlost van kinderfeestjes en zwemlessen, je kinderen zitten al lang en breed op de middelbare school, begint er opeens iets te kriebelen. En droom je opeens van piepkleine sokjes, een wieg en een baby aan de borst.

Brigit Hoogland (58) werd op haar zeventiende ongepland moeder van Esther (40) en kreeg 22 jaar later de tweeling Shervin en Sarah (19)

“Ik sliep nog met mijn zusje in een stapelbed toen ik Esther kreeg. Haar wieg stond in ons kamertje. Gelukkig sliep ’s nachts al snel door. In plaats van verpleegkunde te studeren en op kamers te wonen, zat ik bij mijn ouders thuis met een baby. Pa en ma waren mijn steun en toeverlaat. In het dorp werd flink over mij gepraat maar iedereen stond ook klaar met babykleertjes. Als ik het over kon doen, zou ik ondanks alles weer voor Esther kiezen.

Toen ze een jaar of veertien was, begon het te kriebelen. Ik was nog zo jong en ik wilde graag nog een keer zwanger worden, maar nu gepland. Mijn nieuwe vriend en ik besloten te wachten tot ik mijn opleiding tot verpleegkundige had afgerond. Zo kwam het dat ik al 39 was toen ik zwanger werd. Esther studeerde al en woonde op kamers, ik begon helemaal opnieuw.

Bij de eerste echo zagen we twee hartjes kloppen. Een tweeling – ik realiseerde me meteen wat er allemaal fout kon gaan. Ik werk met mensen met een verstandelijke beperking. Ik kende de risico’s. Toen ik 26 weken zwanger was, kon ik eindelijk een beetje ontspannen. Nu waren ze tenminste levensvatbaar. Na de geboorte kwam Esther in de weekenden thuis. Heel handig, zo’n grote dochter die meehielp. Ik draaide toen nog nachtdiensten en was snel vermoeid.

Sarah en Shervin zijn inmiddels negentien en vinden mij gelukkig geen oude taart. Ik ga naar de kroeg, zing in een band en ben geen moederkloek die alleen maar met de kinderen bezig is. Ik heb erg leuke kinderen, maar ze bezorgen me nog steeds slapeloze nachten. Als ze om zes uur ’s ochtends thuiskomen van een feestje, ben ik gebroken omdat ik bezorgd wakker heb gelegen.

Esther is alweer zwanger van haar tweede. Ik pas een dag per week op mijn kleinkind. Het houdt nooit op. Shervin en Sarah gaan straks op zichzelf wonen. Ik krijg echt geen last van het legenestsyndroom. Ik ben al veertig jaar moeder, werk in de zorg en kijk ernaar uit dat mijn man en ik eindelijk de tijd voor onszelf hebben.”

FOTOGRAFIE DANA VAN LEEUWEN STYLING ILONA JONGEPIER VISAGIE MANDY NIJLAND

gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN