7 tips om te voorkomen dat de knieën gaan kraken

-

Om te voorkomen dat de knieën gaan kraken en gewrichten pijnlijk worden, moeten we om te beginnen niet lopen als Boer Olke uit Texas.  “Als je als een lapzwans in je skelet hangt, worden je gewrichten veel te zwaar belast.”

  • Leuk is anders, maar die extra kilo’s lozen is echt een aanrader. Die drukken namelijk op je gewrichten en dat vinden ze niet leuk.
  • Wandel, fiets, zwem – alles is prima als je maar beweegt. Het houdt je kraakbeen in goede conditie en versterkt spieren en pezen.
  • Kijk uit voor stoepjes en sport niet te fanatiek. Want als je eenmaal iets aan een gewricht hebt, is de kans dat je artrose ontwikkelt meteen zeven maal groter. Kraakbeen herstelt nou eenmaal niet goed.
  • Ben je gek op sport: zorg voor een goede warming-up, draag een brace bij een beginnende blessure en voor de hardlopers onder ons: blijf weg van asfalt.
  • Denk aan je bloedsuikerspiegel. Als die te hoog is, wordt je lichaam vatbaarder voor ontstekingen wat weer tot artrose kan leiden. Dus: regelmatig eten, niet te veel suiker, lekker veel groente, fruit en koolhydraten. Ook belangrijk: voldoende slaap.
  • Eet meer vis en slik vitamine D. De omega-3-verzuren die bijvoorbeeld in zalm en makreel zitten verminderen de kans op ontstekingen.
  • Ontspan, lieve schat. Ontspan. Naast bewegen is voldoende rust belangrijk om overbelasting van je gewrichten te voorkomen. Een warm bad, een dagje sauna, een dutje op de bank – het kan wonderen doen.
  • Borst vooruit, rechte rug. Als je à la de onvergetelijke Boer Olke uit Texas als een lapzwans in je skelet hangt, worden je gewrichten veel te zwaar belast. Met een fiere houding voorkom je dat. Ga rechtop staan, voeten naast elkaar en laat een denkbeeldig touwtje je vanaf je kruin omhoog trekken. En nu lopen.

LEES OOK Giet de drank door de schoorsteen: eerste hulp bij opvliegers 

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN