5 montere levenslessen van Oprah Winfrey (70)

-

Vandaag is de beschermheilige aller zelfhulpboeken 70 jaar geworden en als er iemand sassy at seventy is, is het journalist, presentator, schrijver en actrice Oprah Winfrey wel. Haar belangrijkste levenslessen? Komen ze! 

1 Elke dag een nieuwe kans

Opgegroeid in armoede, gemolesteerd als kind, zwanger op haar veertiende (haar zoontje kwam te vroeg ter wereld en stierf). Maar ook: Miss Black Tennessee, als adolescent meters maken bij de radio en een studiebeurs in de wacht slepen om communicatie te studeren.

(c) Oprah Winfrey | Instagram

“Vallen is niet hetzelfde als falen,” zegt Oprah. “Je kunt elke dag opnieuw beginnen. Je krijgt elke nieuwe dag een kans om het goed te doen. Of toch tenminste beter.”

2 Doe waar je goed in bent

Het is een misverstand dat je alles moet kunnen. Hoewel Oprah heeft bewezen een prima actrice te zijn en de drijvende kracht is achter haar eigen boeken, is praten met anderen toch haar grote kracht.

(c) Oprah Winfrey | Instagram

Dat heeft ze vooral in het tweede deel van haar carrière tot haar core business gemaakt, die nieuwsgierigheid, humor en empathie die haar zo goed maken, ook als het gewoon een praatje via haar Insta is. Lesje van Oprah: doe waar je goed in bent en specialiseer jezelf, zeker als midlifer.

3 Wat eraan komt, kan er ook weer af

Sinds 1986 leven kijkers mee met Oprah’s strijd met de weegschaal. Wat ze ook woog, ze bleef onverminderd succesvol en of ze nu hongerde, zich in het zweet sportte, Weight Watchers promootte of zich weer eens liet gaan, het was een strijd die velen met haar deelden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Oprah (@oprah)

Momenteel is ze très skinny (waar is alle losse huid gebleven, in een spanx 😳 ?), met dank aan dat ze zelf omschrijft als ‘een afvalmedicijn’ wat haast wel iets in de categorie semaglutide moet zijn. En daarmee het bewijs dat er ook hoop is voor een beroepsjojo’er.

4 Toon ruggengraat

Oprah heeft zich als volwassen vrouw nooit laten leiden door romantische ideeën over het leven of wat de samenleving van haar verwachtte en is in staat om grote keuzes te maken. “Ik zie mezelf niet als een arm, kansarm meisje uit het getto die het gered heeft,” zegt ze. “Ik zie mezelf als iemand die al heel jong wist dat ze verantwoordelijk was voor zichzelf.”

(c) Oprah Winfrey | Instagram

Na haar tienerzwangerschap besloot ze het moederschap te laten voor wat het is: “Ik denk niet dat ik een goede moeder zou zijn, ik heb er het geduld niet voor. Puppy’s kan ik aan, maar die zijn veel sneller groot.”

En na een affaire met een getrouwde man, wist ze dat ze ook in de liefde keuzes moest maken: “Het duurde vier jaar en ik dacht dat ik waardeloos was zonder hem. Hoe meer hij me afwees, hoe meer ik hem wilde. Ik voelde me leeglopen, machteloos. Op het laatst lag ik op mijn knieën op de vloer hem te smeken.”

(c) Oprah Winfrey | Instagram

Dat overkwam haar nooit meer, ze is al sinds 1986 samen met Stedman Graham: nooit getrouwd, elk hun eigen carrières, liefde op hun persoonlijke voorwaarden. En hondjes: Oprah is dol op spaniels, links staat Sadie.

5 Stel grenzen

Oprah leerde de halve wereld praten over gevoelens en heeft de kreet ‘de beste versie van jezelf’ zo’n beetje uitgevonden, maar dat wil nog niet zeggen dat ze een martelares is: “Iemand vergeven wil nog niet zeggen dat je hem of haar moet uitnodigen bij je te komen eten.”

(c) Oprah Winfrey | Instagram

En koolhydraatarm regiem of niet, ze eet ook nog altijd gewoon brood “want het leven is kort.” Happy Birthday, Oprah!

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN