127 wachtwoorden en geen geheugen: hoe doe je dat?

-

Ooit hadden we slechts één wachtwoord, nu hebben we er minimaal 127 nodig om een beetje te kunnen functioneren. Met veel handenwringen & tieren tot gevolg. Goddank heeft Irma een oplossing.

Ik wil het liefst het bij dat ene wachtwoord houden. Dat van twintig jaar terug, want dat kan ik onthouden. Maar daar laten al die sites waar ik een account moet maken me niet mee wegkomen. Het wachtwoord moet veilig zijn. En bestaan uit drie Chinese tekens, vijf leestekens en twee gezegdes.

Op mijn werk heb ik al een stuk of tien wachtwoorden. Voor drie mailadressen, Instagram, Twitter, Facebook en nog wat interne systemen. Braaf heb ik die allemaal aangemaakt en opgeslagen op een handige website. Waar ik dan wel weer een wachtwoord voor moet hebben. Om het mezelf niet al te moeilijk te maken, heb ik alles zo ingesteld, dat de computer mijn wachtwoorden onthoudt en me overal automatisch inlogt. Op het moment dat m’n computer in de puberleeftijd komt en weigert me zomaar in te loggen, heb ik een groot probleem waar ik liever niet aan denk.

Ook privé stapelen de wachtwoorden zich op. Voor mijn online bankrekening zie ik daar het nut nog wel van in. Ik heb liever niet dat ze die hacken. Maar als iemand een kijkje wil nemen in mijn verzekeringen, Hotmail- of eBook-account: ga gerust je gang. Kan me niet voorstellen wat iemand daar interessant aan kan vinden.

Lastig bijkomstigheidje: er zitten grote gaten in mijn geheugen. Vraag me wat ik voor mijn eerste communie kreeg, wat mijn moeder op vrijdag kookte, welk jurkje ik droeg op mijn achtste verjaardag – ik zie het allemaal zo voor me. Het wachtwoord dat ik vorige week heb ingesteld is echter compleet verdwenen (dit klinkt wel een beetje bejaard. En dat ben ik natuurlijk nog lang-lang-lang-lang niet).

Als oplossing heb ik een slimme 50+ manier bedacht: ik schrijf mijn wachtwoorden op. Met een pen, op papier. Ouderwets maar heel doeltreffend. Dus slimme hackers, wil je kijken hoe vaak Sunweb en Social Deal mij deze week hebben gemaild. Staat in mijn blauwe agenda, onderin mijn tas.

gifgif
Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.

RECENTE ARTIKELEN