Wat is er te doen aan een droge doos?

-

Ouder worden komt met gebreken zeggen ze wel eens, en de overgang al helemaal. Want naast de opvliegers, de osteoporose en de hormonale buien komen veel vrouwen ook nog eens letterlijk droog te staan down under. Het hoort erbij, maar dat betekent niet dat je rond hoeft te blijven lopen met een vagina van schuurpapier. Want je kunt er dus echt wel wat aan doen.

In de overgang neemt het oestrogeengehalte in je lichaam af, waardoor je slijmvliezen dunner worden. Ook die in je vagina en dat zorgt ervoor dat de boel daar niet meer zo goed wordt doorgesmeerd. Gevolg: pijn bij het vrijen soms zelfs wondjes in je vagina. Daar vergaat je, op z’n zachtst gezegd, de zin wel van. Maar ja, dan voortaan maar geheelonthouding? Weliswaar hoeven we dan na het vrijen niet aan de gang met Betadinepleisters, maar dan komt er straks wel stof uit. En dat kan toch ook niet de bedoeling zijn. Want dat ons lijf er de brui aan geeft, wil natuurlijk niet zeggen dat wij er zelf ook geen zin meer in hebben.

Toch zorgt vaginale droogte tijdens de overgang ervoor dat menig vrouw het plezier in seks verliest. Bijna 50 procent van de vrouwen heeft regelmatig pijn bij het vrijen. En de klachten blijven niet beperkt tot de slaapkamer. Veel vrouwen in de overgang hebben ook in het dagelijks leven last van een droge vagina, wat op heel veel momenten voor ongemak zorgt. Het is bijvoorbeeld bepaald niet prettig fietsen met een kurkdroge lap tussen je benen. En zelfs met zitten kan het pijnlijk zijn. Het vaginale vocht is belangrijk voor het beschermingsmechanisme van de vagina. Vaginale droogheid kan daardoor meer kans geven op vaginale infecties, zoals een vaginale schimmelinfectie of een bacteriële infectie.

Het goede nieuws: er is wat aan te doen. Want ja, vaginale droogte hoort er voor veel vrouwen helaas bij, maar nee, je hoeft dus echt niet met de brand tussen je benen rond te blijven lopen. Naast zorgen dat je kleding niet te strak zit en vooral van ademende stoffen is gemaakt zodat er niet ook nog eens van alles kan gaan broeien, zijn er ook producten die zorgen voor een gezonde bevochtiging van de vagina. Het is belangrijk dat je iets gebruikt wat de natuurlijke ph-waarde van de vagina niet verstoort. Zo zijn er gels speciaal geschikt voor de vagina, die het kwetsbare weefsel verzorgen en zorgen voor langdurige bevochtiging. Droogheid en daardoor veroorzaakte irritatie worden hiermee voorkomen en zorgen ervoor dat je je, op alle fronten van het leven, weer normaal kunt bewegen.

Voortaan dus nooit meer wijdbeens boodschappen doen, of met een samengeknepen kruis van de pijn op de fiets. En, ook wel zo gezellig: voortaan gewoon weer ouderwets plezier in de slaapkamer. Want dat ons lijf er de brui aan geeft, wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat wij er zélf ook geen zin meer in hebben.

RECENTE ARTIKELEN