12 Fabels over de vagina die je nooit meer mag geloven

-

Geloof het of niet, maar er bestaan nogal wat fascinerende fabels over de vagina. Geen idee hoe ze ooit de wereld in geholpen zijn, maar feitelijk te onderbouwen zijn onderstaande beweringen niet. We zetten ze even voor je op een rij, opdat je ze nooit meer mag geloven. Mocht je er een missen, laat het vooral weten dan voegen we ‘m nog even toe aan ons fabellijstje.

 1. Je hoeft je vagina nooit te wassen. Dit willen we even nuanceren. In principe reinigt de vagina zichzelf, maar wassen met alleen water is natuurlijk wel nodig en soms ook wel zo prettig, zeker in bepaalde periodes van de maand of na de seks. Zeep of shampoo laat je achterwege, want zo kun je de natuurlijke zuurgraad van de huid verstoren en dat kan weer zorgen voor vervelende vaginale ongemakken. Je kunt als je dat prettig vindt wel kiezen voor een speciale producten voor down-under. Let dan wel op dat er geen zeep in zit.
 2. Elke vrouw die in de overgang zit krijgt last van een droge vagina. Gelukkig niet zeg, vaginale droogheid is een probleem waar zo’n 55 procent van de vrouwen in de overgang mee kampt. De hoeveelheid oestrogeen neemt namelijk af, terwijl deze hormonen juist verantwoordelijk zijn voor de bloedtoevoer en het vochtig worden van de vagina. Ook medicijngebruik, roken of stress kan invloed hebben op de vochtigheid van de vagina.
 3. Hoe meer sekspartners je hebt gehad hoe wijder het ‘down-under’ is. Hoe dan? Dikke vette onzin. Trouwens. De Latijnse vertaling van vagina is ‘zwaardhouder’. Dan zouden die Romeinen echt wel een andere naam hebben verzonnen.
 4. Afscheiding is een teken dat er iets mis is. Nee hoor, de wand van de vagina en baarmoederhals produceren vocht en slijm dus afscheiding is heel normaal. Pas als de afscheiding een heel andere kleur heeft, vreemd ruikt of een andere textuur heeft, is het verstandig om bij de huisarts aan te kloppen.
 5. Een andere (sterkere) geur wijst altijd op een infectie. Wat je eet heeft invloed op je geur. Je cyclus heeft invloed op je geur. Of je net hebt liggen seksen heeft invloed op je geur. Een gekke geur kán een teken zijn dat er iets mis is, maar zolang je verder geen noemenswaardige klachten hebt is er waarschijnlijk niks aan de hand. Als je het niet vertrouwt, ga dan zeker even langs de dokter.
 6. Er bestaan inlegkruisjes die jouw vagina gezond houden, lekker laten ruiken of beter voor je zijn. Het enige wat een inlegkruisje voor jou kan betekenen is dat je slipje schoon blijft. Ze kunnen geen kwaad, als je ze op tijd wisselt tenminste, maar geen enkele vaginale klacht kunnen ze verminderen of genezen.
 7. Schaamhaar valt vrijwel nooit uit. Nou jawel. Drie weken. Drie weken is de levensduur van een schaamhaartje. En dat is maar goed ook. Niemand wil gevlochten schaamhaar of schaamhaar dat in de klit zit. Met een k. Niet met een c.
 8. Na je vijftigste groeien niet alleen je neus en je oren door, maar ook… Gelukkig niet zeg. Je zou maar een vrouw zijn van achtentachtig.
 9. Na je vijftigste kom je minder makkelijk klaar. Je kunt last gaan krijgen van droogheid en wat andere leeftijd gerelateerde klachten. Als de droogheid komt van de overgang kun je dit niet zomaar verhelpen, maar de symptomen zijn wel te verlichten. Wel een voordeel: klaarkomen wordt juist makkelijker. Heb ik van horen zeggen hè? Mwaoh. Merk het ook zelf. Iets met minder willen bewijzen en dus meer ontspannen zijn…
 10. Trainen voor betere orgasmes is onzin. Niet dus, bij seks spelen de bekkenbodemspieren namelijk een belangrijke rol en als je die spieren traint kun je de intensiteit van orgasmes verbeteren. Trainen dus!
 11. Je kunt dingen kwijtraken in de vagina. Belachelijke fabel, wie heeft dit ooit verzonnen? Volgens de mythe kunnen tampons en seksspeeltjes op miraculeuze wijze verdwijnen zoals sokken in de wasmachine. Niet waar dus. De baarmoederhals sluit de vagina af en daar kunnen geen tampons doorheen.
 12. Wij mensen zijn de enige wezens die seks hebben voor hun plezier. Daar zijn dolfijnen het niet mee eens.

Lees ook: Sex – wat je ZEGT en wat je DENKT in bed

Miriam Mars
Miriam Mars
Miriam (54) woont samen met JP en Kater Koos ergens in Brabant. Naast haar werkzaamheden als ZZP'er, werkt ze ook parttime voor een golfschool. Sinds 2021 is ze, naast moeder van twee volwassen kinderen, oma van Jan. Als de in Dubai woonachtige Jantje met zijn ouders in Nederland is laat ze alles uit haar handen vallen voor hem en is ze onbereikbaar voor iedereen. Meer weten? Op Instagram miriammars1968 laat ze alles zien. Nou ja. Bijna alles.

RECENTE ARTIKELEN