Zwarte comedy ‘Charcoal’: moreel dilemma met lekker veel suspense

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week tipt ze Charcoal, de thriller die tegelijk een zwarte comedy is.

Charcoal is een Braziliaanse film, die zich afspeelt op het platteland van de staat São Paulo. Daar woont Irene met echtgenoot Jairo, die een slecht salaris verdient als arbeidskracht in de nabijgelegen houtskoolfabriek.

(c) MOOOV Film Distribution

Hun 10-jarige zoon moet zijn slaapkamer delen met zijn bedlegerige opa, die enkel in leven kan blijven met een zuurstoftank.

(c) MOOOV Film Distribution

Wanneer een verpleegster van de thuiszorg langskomt om de zuurstoftank te controleren, doet zij aan moeder Irene een merkwaardig voorstel. De familie kan leuk  gaan bijverdienen als zij onderdak bieden aan een crimineel genaamd Miguel, die uit angst voor represailles, zijn eigen dood in scene heeft gezet en nu een schuilplaats nodig heeft. Dus opa zal eraan moeten geloven, want zijn bed is nodig voor de crimineel.

(c) MOOOV Film Distribution

Charcoal (houtskool) een spannende thriller met veel (zwarte)humor. Zo probeert Irene de niet onaantrekkelijke gangster Miguel te verleiden door een foto van haarzelf boven zijn bed te hangen, waar zij als 20-jarig model opstaat.

(c) MOOOV Film Distribution

De onverschillige Miguel gebruikt even later diezelfde foto om een lijntje coke te snuiven. De film zit vol vrolijke grappen, maar is dankzij het vernuftige script toch ook echt een intrigerend en enerverend filmdebuut van regisseur Carolina Markowicz.

Charcoal is een film, die in een microwereld laat zien, waar moraliteit opmerkelijk weinig op de voorgrond treedt. Ieder voor zich en God voor ons allen is het credo van deze zeer bijzondere arbeidersfamilie.

★★★ Charcoal draait vanaf donderdag 16 mei in de bioscopen en filmhuizen

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN